Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_3 27_4_19_10 27_4_19_51 29_4_19_25 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Sýc rousný

sycrousny

Velikost

Délka: 22-27 cm.
Rozpětí: 50-62 cm.
Hmotnost: M 95-110 g., F 120-210 g.

Popis

Vrch těla je tmavohnědý, se světlými skvrnami zejména na vrchu hlavy a za šíjí. Při kořeni křídla má světlý pruh. Spodina těla je bílá s hustými tmavohnědými skvrnami. Závoj je bílý, tmavě lemovaný, před okem a nad ním je černá skvrna. Letky světle hnědé s bílými páskami, rýdovací pera hnědá s několika přerušovanými bílými páskami. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Vrch těla mláďat je tmavší, bez světlých skvrn, tmavý je i závoj.

Ekologie

Hnízdí ve starých, většinou jehličnatých lesích, vždy v dutinách (nebo budkách) po datlu černém (Dryocopus martius) nebo žlunách (Picus sp.). Hnízdní dutinu nijak neupravuje, vystýlku tvoří zbytky kořisti a vývržky. Od poloviny března do konce května snáší 4-7(2-8)vajec ve dvoudenních intervalech. Sedí pouze samice od snesení prvního vejce, délka sezení je nejčastěji 26-27 dní. Hnízdo mláďata opouštějí ve věku 30-35 dní, v té době jsou již plně vzletná. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejvyšší dosažený věk je téměř 16 let.
Více než 95% potravy tvoří drobní savci, zbytek ptáci a zcela vyjímečně hmyz.

Možné záměny

Velikostí i zbarvením se podobá sýčkovi obecnému (Athene noctua). Liší se zejména hustě opeřenýma nohama, má velkou hlavu s kontrastněji zbarveným závojem. V letu se rozezná podle přímého letu, sýček létá v dlouhých obloucích.

Rozšíření

Aegolius funereus funereus – vyskytuje se od severovýchodního Polska přes Ural po západní Sibiř. Víceméně izolované populace žijí v pohořích střední až jižní Evropy a Malé Asie. V posledních desetiletích se areál druhu rozšiřuje a sýc sestupuje i do nižších poloh. V celém areálu stálý, nanejvýš přelétavý druh. Evropské populace čítají více než 110 tisíc párů.
U nás původně obýval především horské jehličnaté lesy. Ve druhé polovině minulého století se začal šířit i do nižších poloh a v současnosti se vyskytuje asi na 40% území. Současně se zvyšuje i jeho početnost – v letech 1985-89 byla odhadována na 550-800 párů, v letech 2001-03 už na 1500-2000 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_39 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_15 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_21 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7766 DSCN7832 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info