Foto příspěvky
Fotogalerie
26_4_19_43 27_4_19_37 29_4_19_26 29_4_19_37 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_11 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Sýček obecný

sycekob

Velikost

Délka: 23-28 cm.
Hmotnost: 150-265 g.

Popis

Velikosti kosa, krátký ocas a široká plochá hlava. Vrch těla je tmavohnědý s bělavými skvrnami, spodek bělavý s podélnými tmavohnědými skvrnami. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Mláďata jsou světlejší, vybarvení je méně kontrastní.

Ekologie

Původně to byl obyvatel otevřené krajiny s jednotlivými stromy, parků, sadů, starých alejí a hřbitovů. V současnosti jsou nejrozšířenějším prostředím vesnická sídliště s hospodářskými budovami, místy hnízdí i ve velkých městech.
Hnízí v dutinách starých stromů, ve výklencích zdí, v kostelích, ne příliš často zahnízdí i v budkách a v zemních dutinách. V dubnu a květnu snáší 3-6 vajec v jedno až třídenních intervalech. Sedí pouze samice od snesení předposledního nebo posledního vejce, nejčastěji 24-25 dní. Samice asi týden mláďata v hnízdě zahřívá, sama je krmí potravou donášenou samcem. V pozdější době už krmí oba rodiče, a to i ve dne. Hnízdo mláďata opouštějí ve věku 30-35 dní, v této době ještě nejsou plně vzletná, zdržují se v okolí hnízda a rodiče je dále krmí. Vzletnosti dosáhnou ve věku 38-46 dní. Pohlavně dospívají před dosažením 1. roku života, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 15 roků a 7 měsíců.
Potravu tvoří hlavně drobní savci, dále ostatní malí obratlovci a větší druhy hmyzu. V době krmení mláďat jsou důležitou složkou potravy žížaly.

Rozšíření

Viz taxonomie, navíc byl v roce 1906 vysazen na Novém Zélandu. Na většině území se početnost po roce 1950 silně snížila, zejména ve střední Evropě druh místy úplně vymizel.
V ČR obývá převážně otevřenou zemědělskou krajinu, v současnosti téměř výhradně okolí lidských sídel. Jako v téměř celé Evropě došlo i u nás k výraznému poklesu stavů, v letech 2001-03 byl počet odhadnut pouze na 250-500 párů a stavy patrně dále klesají.
V celém areálu stálý, ojediněle přelétavý druh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_29 www.nasiptaci.info 27_4_19_21 27_4_19_24 27_4_19_32 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_15 20_5_19_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info