atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek594 img00001c-32eedefde3b28710bac9d4aad2bbc4f641fe256a _dsc0976-f77a0d81c011343e015197429d94491c3f7c320e cimg1941-86fdfa3eb9794260b9a22152d7fd62e09311abf6 nasi_ptaci74.jpg nasi_ptaci484.jpg nasi_ptaci2148 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info birds-217590_1920 www.nasiptaci.info most150 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 50bird
Atlas ptáků

Sýkora babka

sykorkababka

Velikost

11,5-13cm váha 11g

Popis

Sameček i samička jsou stejně, nepříliš nápadně zbarveni. Nejnápadnějším znakem je černá čepička s výrazným leskem, malá černá kapka pod bradou a bělavé tváře. Hřbetní strana je šedohnědá, spodina šedobílá s okrovým nádechem na bocích. Mláďata jsou podobná starým ptákům, vrch jejich hlavy je ale bez lesku. Ve střední a západní Evropě si ji můžeme splést jen se sýkorou lužní (Parus montanus), kde mají oba druhy podobnou základní barvu. Nejdůležitějším znakem v opeření je nepřítomnost zřetelného světlého pole na loketních letkách u složeného křídla babky. Nejlépe se ale rozeznají podle hlasu. V severní Evropě jsou babky svrchu o odstín hnědší a ne tak bělavé zespodu jako sýkory lužní (Parus montanus).

Ekologie

Je vázána na listnaté a smíšené lesy, stromové porosty u rybníků a řek, někdy žije i ve velkých parcích a zahradách na okrajích měst. V horách vystupuje až do výše 1400 m. n. m. V porostech musí být dostatek dutin, protože je vytlačována agresivnějšími druhy sýkor. Hnízdí většinou v přirozených stromových dutinách, zpravidla 1/2m – 2m vysoko. V ptačích budkách se usazuje řídčeji, zcela ojediněle si dutinu ve ztrouchnivělém kmenu sama vytesává. Ve středni Evropě hnízdí většina párů jen jednou v roce. Miskovité hnízdo ze stébel, lišejníků, zvířecích chlupů a peří je v dutině, která je často menší než pěst. Snáší 7-10 vajíček, která jsou na bílém podkladě řídce červeně skvrnitá, tedy podobná vajíčkům ostatních menších sýkor. Samička sedí 12-15 dní. Potrava se skládá z hmyzu a jeho larev, pavouků, jimiž krmí hlavně mláďata a olejnatých semen. V oblibě má zvláště semena olše. Je častým hostem na krmítkách, kde je jedinou sýkorou, která bere do zobáku více kousků potravy najednou a odlétá si je uschovat.

Rozšíření

Má disjunktivní areál, to znamená, že evropská populace je 2000 km oddělena od východoasijské žijící mezi Sachalinem a severní Čínou. Další malá populace je v Barmě. Je stálá. Páry jsou velmi soudržné a zůstávají spolu i v zimě.

Rozšíření v ČR.

Je rozšířena na většině území, chybí nebo je vzácnější v části Českomoravské vysočiny, místy v západních a východních Čechách. Hojnější je v nížinách až pahorkatinách, jednotlivě vystupuje i do vyšších poloh, max. 1200 m. n. m. na Šumavě. Zdá se, že počty hnízdících párů mírně klesají, v letech 2001-03 naše populace čítaly 55-110 tisíc párů.
Početnost v celé Evropě je odhadována na více než 3 miliony párů, v posledních cca 20 letech stavy mírně klesají.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek301 ptacek431 ptacek561 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 nasi_ptaci230.jpg nasi_ptaci283.jpg nasi_ptaci604.jpg nasi_ptaci793.jpg nasi_ptaci2189 nasi_ptaci2383 coal-953316_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info animal-1766760_1920 golden-eagle-50713_1280 35birds_b 17bids_2017 www.nasiptaci.info most167 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek210 ptacek297 39bird ptacek241 ptacek488 nasi_ptaci743.jpg nasi_ptaci196.jpg nasi_ptaci216.jpg nasi_ptaci382.jpg nasi_ptaci399.jpg nasi_ptaci447.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci504.jpg nasi_ptaci612.jpg nasi_ptaci834.jpg nasi_ptaci842.jpg nasi_ptaci2220 nasi_ptaci2241 4822018_birds magpie-600266_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info cimg2417-2777266c18d507912e62a43959ce38b89d82dd43 www.nasiptaci.info most71 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci408 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info