atlas našich ptáků
Fotogalerie
bird-of-prey-1544985 24bird wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci267 nasi_ptaci2484 nasiptaci.info nasiptaci.info most85 most186 most204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci292 17bird DSCN2051 (2) www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sýkora koňadra

sykkonadra

Velikost

13,5 – 15 cm, 20 g

Popis

Největší a nejtěžší evropská sýkora. Snadno ji lze určit podle žluté spodní části s černým pruhem uprostřed, lesklé modročerné hlavy s velkými bílými skvrnami na tvářích, mechově zeleného hřbetu a tenké bílé pásky na modrošedých křídlech. Zobák a nohy jsou silné. Pohlaví jsou stejná, ale samec má obvykle sytěji žlutou spodní část s širokým černým pruhem uprostřed, který tvoří ve středu břicha černou skvrnu. Samice je trochu světleji žlutá a má užší a mnohdy přerušený černý pruh. Mladí ptáci se podobají dospělým, ale mají žlutavou skvrnu na tváři bez úplného černého okraje zespodu.

Ekologie

Díky své přizpůsobivosti žije téměř všude. Ve všech typech lesů, v tajze daleko na Sibiři, v horách až k hranici lesa i v blízkosti člověka v parcích a zahradách. Časně z jara se koňadry párují a samičky vyhledávají nejrůznější dutiny a díry, které vystelou vysokou vrstvou mechu a v ní vykrouží z chlupů hluboký důlek. Kromě přirozených stromových dutin a vyvěšených budek, obsazují i nejpodivnější dutiny: zahnízdí v nepoužívané pumpě, kovové trubce, schránce na dopisy, kropicí konvi či odhozené plechovce nebo staré botě. V hnízdě bývá 7-12 a někdy i 15 bílých červenavě kropenatých vajíček. Počet vajíček vzrůstá od jihu k severu paralelně s prodlužujícími se letními dny a tím i s možností obstarat více potravy. Na vejcích sedí samička a sameček ji zásobuje potravou. Hnízdí od dubna do července 2x ročně. Potravu tvoří hmyz, olejnatá semena a plody. Při vyhledávání potravy klovou silným zobáčkem a přitom drží – jako jen velmi málo jiných ptáků – potravu na podložce oběma nohama.

Rozšíření

Ze všech evropských sýkor má největší areál: celá Evropa, většina Asie po Kamčatku a Kurily na severu, Indii, Malajsii a Indonésii na jihu a v severní Africe. Je částečně tažná. Nejsevernější populace jsou tažní ptáci, ve střední Evropě přetahují, jihoevropské populace jsou stálé.

Rozšíření v ČR

Hnízdí na celém území, se stoupající nadmořskou výškou se její početnost zmenšuje. V horách patří mezi běžně hnízdící druhy do přibližně 1000 m. n. m. , vystupuje ale až do 1200 m. Změny v početnosti nejsou patrné, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 milionu párů.
Stabilní jsou i stavy v celé Evropě, čítají více než 46 milionů párů.

4 komentáře u Sýkora koňadra

  • V poslední době, asi 1/2 roku, se sýkorky z okolí domu úplně ztratily přesto, že mají nasypáno v krmítkách slunečnicové semeno. Působí to až podivné, nikdy se podobný úkaz takto neprojevil.

  • no také jsem to pozorovala a tak jsem se soustředila na dravce.Ano v okolí se objevilo několik poštolek.Dokud nezmizí,krmítka budou prázdná.Našla jsem jiné místo a byly tam konadry,modřinky,babky,brhlíci,červenky…

  • Už víc než měsíc pozoruji, že sýkorky úplně zmizely ze zahrady i z mého krmítka. Bydlím v Praze Michli a vždycky tu bylo plno sýkorek i jiných ptáčků a teď nic. Mám krmítko za oknem vilky a ráda jsem je pozorovala. Krmím je jen slunečnicovými semeny a lojovými koulemi. Semínka sice mizí, ale žádní ptáci vidět nejsou. Co se asi stalo?

  • U nás se jich objevuje stále víc, krmítko musím doplňovat každý den. Sýkorka koňadra je nejpočetnějším návštěvníkem, kromě sýkorek létají na krmítko ješte hýlové, dlaskové, kosové a hrdličky. U slepic se zase přiživují brabci. Během dne pořádají dvakrát až třikrát pravidelné nálety na krmítko, to je tady naráz odhadem 30 sýkorek a po deseti dlaskové hýlové. Je to parádní podívaná.
    Škoda že sem nejdou vložit fotky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek334 ptacek359 ptacek270 ptacek306 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci62.jpeg nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci314.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2378 nasi_ptaci2414 nasi_ptaci2421 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most91 271a most10 151a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek313 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek375 ptacek383 ptacek409 ptacek411 ptacek500 img00004a nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci371.jpg nasi_ptaci543.jpg nasi_ptaci557.jpg nasi_ptaci578.jpg nasi_ptaci2271 nasi_ptaci2305 nasi_ptaci2336 nasi_ptaci2444 4822018_birds www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 101a dsc_0139-f0bea0a9efb2c6f86c73957ec2f7f827ee80ceb5 most45 most110 most141 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci224 ptaci410 71bird