atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek327 ptacek658 nasi_ptaci545.jpg nasi_ptaci632.jpg nasi_ptaci812.jpg nasi_ptaci2341 nasi_ptaci2349 brhlik-lesni-ea454c13ad8da3789d44996ece8bd10acca52067 nasiptaci.info nasiptaci.info golden-eagle-1710670_1920 www.nasiptaci.info most83 most121 most172 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sýkora koňadra

sykkonadra

Velikost

13,5 – 15 cm, 20 g

Popis

Největší a nejtěžší evropská sýkora. Snadno ji lze určit podle žluté spodní části s černým pruhem uprostřed, lesklé modročerné hlavy s velkými bílými skvrnami na tvářích, mechově zeleného hřbetu a tenké bílé pásky na modrošedých křídlech. Zobák a nohy jsou silné. Pohlaví jsou stejná, ale samec má obvykle sytěji žlutou spodní část s širokým černým pruhem uprostřed, který tvoří ve středu břicha černou skvrnu. Samice je trochu světleji žlutá a má užší a mnohdy přerušený černý pruh. Mladí ptáci se podobají dospělým, ale mají žlutavou skvrnu na tváři bez úplného černého okraje zespodu.

Ekologie

Díky své přizpůsobivosti žije téměř všude. Ve všech typech lesů, v tajze daleko na Sibiři, v horách až k hranici lesa i v blízkosti člověka v parcích a zahradách. Časně z jara se koňadry párují a samičky vyhledávají nejrůznější dutiny a díry, které vystelou vysokou vrstvou mechu a v ní vykrouží z chlupů hluboký důlek. Kromě přirozených stromových dutin a vyvěšených budek, obsazují i nejpodivnější dutiny: zahnízdí v nepoužívané pumpě, kovové trubce, schránce na dopisy, kropicí konvi či odhozené plechovce nebo staré botě. V hnízdě bývá 7-12 a někdy i 15 bílých červenavě kropenatých vajíček. Počet vajíček vzrůstá od jihu k severu paralelně s prodlužujícími se letními dny a tím i s možností obstarat více potravy. Na vejcích sedí samička a sameček ji zásobuje potravou. Hnízdí od dubna do července 2x ročně. Potravu tvoří hmyz, olejnatá semena a plody. Při vyhledávání potravy klovou silným zobáčkem a přitom drží – jako jen velmi málo jiných ptáků – potravu na podložce oběma nohama.

Rozšíření

Ze všech evropských sýkor má největší areál: celá Evropa, většina Asie po Kamčatku a Kurily na severu, Indii, Malajsii a Indonésii na jihu a v severní Africe. Je částečně tažná. Nejsevernější populace jsou tažní ptáci, ve střední Evropě přetahují, jihoevropské populace jsou stálé.

Rozšíření v ČR

Hnízdí na celém území, se stoupající nadmořskou výškou se její početnost zmenšuje. V horách patří mezi běžně hnízdící druhy do přibližně 1000 m. n. m. , vystupuje ale až do 1200 m. Změny v početnosti nejsou patrné, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 milionu párů.
Stabilní jsou i stavy v celé Evropě, čítají více než 46 milionů párů.

2 komentáře u Sýkora koňadra

  • V poslední době, asi 1/2 roku, se sýkorky z okolí domu úplně ztratily přesto, že mají nasypáno v krmítkách slunečnicové semeno. Působí to až podivné, nikdy se podobný úkaz takto neprojevil.

  • no také jsem to pozorovala a tak jsem se soustředila na dravce.Ano v okolí se objevilo několik poštolek.Dokud nezmizí,krmítka budou prázdná.Našla jsem jiné místo a byly tam konadry,modřinky,babky,brhlíci,červenky…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek196 ptacek406 ptacek577 nasi_ptaci328.jpg nasi_ptaci401.jpg nasi_ptaci2185 nasi_ptaci2462 nasi_ptaci2512 owl-679774_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 241a www.nasiptaci.info most19 most191 most197 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most87 most2 most28 most63 P1010220 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most29 most77 most81 most88 most174 most220 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info