atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek385 nasi_ptaci829.jpg nasi_ptaci870.jpg nasi_ptaci242 nasi_ptaci2111 nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most67 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci216 ptaci335 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sýkora lužní

sykorkalozni

Velikost

11,5 – 13 cm, váha 11g

Popis

Má dost velkou hlavu a plnou šíji. Hlava je po stranách téměř bílá s černou čepičkou a černým podbradkem. Podobá se sýkoře babce (Parus palustris); nejlépe se pozná podle hlasu. Také podle světlého pole na loketních letkách, které kontrastuje s jinak hnědým složeným křídlem. Jsou i další rozdíly; černé temeno je vždy matné, podbradek je celkově větší. Čepička sahá dál na šíji a hlava po stranách je bělejší. Pohlaví a věkové skupiny jsou stejné. Ptáci ze Skandinávie, Ruska a východní Evropy (borealis) jsou po stranách hlavy a zespodu bělaví, svrchu hnědí, zatimco britští ptáci (kleinschmidti) jsou tmavší, svrchu výrazně hnědaví, špinavější na tvářích a béžoví na bocích. V kontinentální Evropě žije mnoho poddruhů s přechodným vzhledem.

Ekologie

Obývá boreální jehličnaté lesy na severu, jižněji vlhké listnaté a smíšené lesy, zvláště olšiny, vrbiny a březiny podél řek. V horách vystupuje až ke stromové hranici. V březnu obsazuje párek sýkor svůj okrsek a vyhledává dutiny ve stromech. Samička většinou sama vytesává ve ztrouchnivělém kmeni či pahýlu budoucí obydlí. Kolem 90% obsazených hnízdnich dutin je vždy nově vytesaných. Hnízdo je spletené z mechu, lišejníku a trávy, vystlané srstí a peřím. Někdy však sedí jen na směsi zvířecích chlupů a ztrouchnivělého dřeva. Hnízdění probíhá v květnu a červnu, v jediné snůšce se 7 až 10 vajíčky. Potravu tvoří především hmyz a další drobní bezobratlí, ale i semena lesních dřevin a různých rostlin.

Rozšíření

Sýkora lužní má rozsáhlý areál od Francie v Evropě až po pacifické pobřeží v orientální oblasti. U nás je rozšířena velmi mozajkovitě, vyskytuje se především ve vyšších polohách. Je stálá. Páry spolu zůstávají i přes zimu.

Rozšíření v ČR.

Rozšířena je nepravidelně na většině území. V početnosti nejsou výraznější rozdíly mezi nížinami a vyššími polohami, na horách vystupuje až po horní hranici lesa (1380 m. n. m. v Krkonoších). Populace se pravděpodobně mírně zvětšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 40-80 tisíc párů.
V Evropě je druh hodnocen jako zabezpečený, stavy jsou stabilní mimo Skandinávie a západu areálu, kde mají tendenci klesat. Celoevropská populace čítá přes 24 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek24 ptacek563 nasi_ptaci263.jpg nasi_ptaci822.jpg nasi_ptaci2461 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info _dsc9637-obnoveny-a262c5b46bdabe6c477feb00cc1b07add0864239 most46 most24 most119 most173 most183 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci392 2322018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek127 16-9-2011-zluna-zeleni-1-346cfadeb8db54b873c7c38f30c3a33e063da489 ptacek14 img00001c-32eedefde3b28710bac9d4aad2bbc4f641fe256a 1522018_birds sojka-obecna-2-5087a54cfeb6f38183f920d529d2e42296622067 nasi_ptaci240.jpg nasi_ptaci283.jpg nasi_ptaci347.jpg nasi_ptaci415.jpg nasi_ptaci432.jpg nasi_ptaci465.jpg nasi_ptaci529.jpg nasi_ptaci649.jpg nasi_ptaci684.jpg nasi_ptaci706.jpg nasi_ptaci767.jpg nasi_ptaci2133 nasi_ptaci2166 nasi_ptaci2209 nasi_ptaci2371 nasi_ptaci2470 robin-944887_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1010215 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci258 ptaci362