atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek309 cimg1940-ded62952ac49da18c2e4b99a1aa2e4aefa7a88f6 nasi_ptaci474.jpg nasi_ptaci569.jpg nasi_ptaci2215 dsc02337-1cc6b8df74f91e0bed745b972e44a8e14f72b660 dsc00083-434e9d7593da73a4cafe7987cd52ba9b8f017979 nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1685878_1280 most57 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci315 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sýkora parukářka

sykparukarka

Velikost

10,5-12cm /11g

Popis

Poměrně malá sýkora kterou poznáme podle charakteristické ozdoby hlavy – trojhranné černobílé „šupinkaté“ chocholky, která je vždy patrná a kterou dovede vztyčovat a sklápět. Vrch těla, počínaje záhlavím je narezavěle hnědý, spodek bělavě šedý, na bocích s okrovým nádechem. Hlava je bílá s černou podkovovitou skvrnou za okem, černou bradou a hrdlem, z nějž pokračuje černý proužek až na šíji. Samička je zbarvena stejně jako sameček, jen chocholka v týle je šedší a kratší. Mladí ptáci mají chocholku jen velmi krátkou, bílé partie v ní chybí. V západní a jižní Evropě jsou sýkory svrchu tepleji hnědé, po stranách hlavy mají jemný béžový tón a na bocích červenohnědý nádech. Kromě brkoslava severního (Bombycilla garrulus) je parukářka jediným evropským pěvcem s chocholkou.

Ekologie

Žije v jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových. Na jihu Evropy i v porostech korkových dubů a buků, ve Skotsku v modřínových lesích. Samička staví hnízdo hlavně v hotových stromových dutinách, je ale schopna si dutinu vytesat i sama v měkkých ztrouchnivělých pařezech či kmenech. Občas hnízdí i v hnízdech veverek a velkých dravců, jen málokdy v ptačích budkách. Dutinu vystýlá hlavně mechem a používá více trávy než ostatní sýkory; hnizdní důlek je vystlán zvířecí srstí. Snůška je oproti jiným sýkorám menší, obsahuje obvykle 5-7, bílých, červeně tečkovaných vajíček. Hnízdí v dubnu až červnu, většinou 1x ročně, podruhé zahnízdí jen malá část ptáků. Potrava se skládá z hmyzu a jeho larev, pavouků a v mimohnízdní době tvoří značnou část potravy semena jehličnatých dřevin.

Rozšíření

Evropa kromě severu Skandinávie a Itálie až po Ural. Je stálá, bývá jen v malých hejnkách a s ostatními sýkorami se sdružuje málokdy.

Význam

V Červeném seznamu ČR je tento druh nově zařazen do kategorie LC – málo dotčený.

Rozšíření v ČR.

Žije na většině území, v nižších polohách je vzácnější, nebo zcela chybí, na horách vystupuje až po horní hranici lesa (max. 1400 m. n. m. v Krkonoších). Naše populace jsou stabilní, v letech 2001-2003 čítaly 80-160 tisíc hnízdících párů.
V Evropě v posledních cca 20 letech dochází k poklesu stavů v hlavních hnízdních oblastech (Skandinávie, Rusko), druh je proto považován za ubývající, v celé Evropě hnízdí přes 6,1 milionu párů.

 

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí uBio
Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek327 ptacek275 ptacek439 nasi_ptaci1.jpg nasi_ptaci79.jpeg nasi_ptaci223.jpg nasi_ptaci469.jpg nasi_ptaci583.jpg nasi_ptaci654.jpg nasi_ptaci663.jpg nasi_ptaci829.jpg nasi_ptaci2154 dsc02337-1cc6b8df74f91e0bed745b972e44a8e14f72b660 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 221a most74 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most24 www.nasiptaci.info 16bird 62bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek187 7622018_birds imgp8702-0db4096d43d0727abb555dd6e551364d23019335 11-6-09-9-9c030695779f0c78c16a2c40d4aac6535779ee20 ptacek404 ptacek613 ptacek638 p6-5abc1d33e174660c2578b60d603583c8710ead46 nasi_ptaci298.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci670.jpg nasi_ptaci745.jpg nasi_ptaci856.jpg nasi_ptaci221 nasi_ptaci2121 barn-owl-1107397_1920 star-649707_1920 tit-785252_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info robin-818126_1920 81a most36 P1000626 www.nasiptaci.info most170 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info