Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7744 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_17 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Sýkořice vousatá

03- sykorice

Velikost

Délka: 14-15,5 cm.
Hmotnost: 12-23 g.

Popis

Velikosti vrabce, s nápadně dlouhým stupňovitým ocasem. Samec má hlavu modrošedou, bradu a hrdlo bílé a výrazný černý vous od uzdičky k voleti. Vrch těla je narůžověle až rezavě okrový, spodina světlá s růžově okrovými boky a černými spodními ocasními krovkami. Samice má hlavu shora šedavookrovou, vrch těla rezavohnědý, hrdlo, prsa i břicho bílé, boky naokrovělé. Mladí ptáci se podobají samici, zbarvení je nevýrazné, záda, křídelní krovky a okraje ocasu jsou tmavé.

Ekologie

Vyžaduje rákosiny s hustou spodní etáží a trvalou vodní hladinou, minimální rozloha musí být alespoň 3 ha. Hnízdí jednotlivě, při větší hustotě i ve skupinách. Hnízdo umisťuje do porostů rákosu (orobinec, ostřice, aj.) do výšky 75 cm nad vodou nebo zemí. Hnízdí pravidelně 2x ročně, od dubna do června snáší 5-6 (4-8) vajec. Sedí oba ptáci 10-13 dní. Samice zpočátku mláďata zahřívá na hnízdě (až 9 dní), později krmí oba, někdy se ke krmení připojují i ptáci z prvního hnízdění. Hnízdo mláďata opouštějí po 10-13 dnech, ještě neschopná letu.
Zhruba od února do října převažuje potrava živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy, dále pavouci a malí plži. V zimních měsících převažuje potrava rostlinná, v převážné míře semena rákosu, v malé míře i jiná.

Rozšíření

Areál druhu je značně (hlavně v Evropě) mozaikovitý. Vyskytuje se ve značné části Evropy, od Středomoří po jih Skandinávie, do Asie zasahuje úzkým pruhem až do Číny. Areál druhu se za silného kolísání stavů rozšiřuje, v současnosti stavy v Evropě stoupají, čítají 240-480 tisíc párů, z tohoto množství až 200 tisíc žije v deltě Dunaje. Stálý nebo přelétavý druh, silné zimy můžou mít za následek úbytek ptáků, jindy tyto zimy vyvolávají masové přesuny a následně osídlení nových oblastí.
Na našem území se jedná o vzácně hnízdící druh, přesto, že početnost se stále zvyšuje. Běžnější je v rybničnatých oblastech, jižní Čechy, Pardubicko, jižní Morava, Ostravsko. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 100-200 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_44 27_4_19_22 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_12 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_30 27_4_19_22 27_4_19_21 13_4_19_44 13_4_19_5 13_4_19_1 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info