atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek271 ptacek416 nasi_ptaci138.jpeg nasi_ptaci283 nasi_ptaci2100 nasiptaci.info nasiptaci.info bullfinch-1575205_1920-9133fee34e940d3e4cddf01478c8c77888fe749b 26bids_2017 www.nasiptaci.info most41 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird ptaci371 DSCN2062 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Tetřev hlušec

tetrevhl

Velikost

Délka: M 75-90 cm, F 54-63 cm.
Hmotnost: M 3500-5100 g F cca 2000 g.
Rozpětí: 90-125 cm.
Vejce (data z ČR a SR).
Výška x šířka: 51-59×40-44 mm.
Hmotnost: 35-59 g.

Popis

Pták téměř velikosti krocana, tmavý, hruď leskle modrozelená. Delší zakulacený ocas. Samice je menší, červenohnědá, na hrudi má rezavou skvrnu.

Ekologie

Tetřev hlušec k životu potřebuje rozsáhlé, nejčastěji jehličnaté lesy, s roztroušenými volnými plochami. Důležité jsou porosty bobulonosných keřů a bylin, které poskytují potravu i úkryt.
V březnu začíná tok. Od dubna samice snáší do hnízda, které bývá na zemi, nejčastěji u paty stromu 5-10 vajec. Sedí na nich 26-28 dní, většinou hned první den mláďata hnízdo opouštějí a jsou odvedena na místa s dostatkem potravy. Samice jim pouze potravu odhrabává, mláďata se od začátku živí sama. Rostou velmi rychle, ve stáří 14 dní již uletí dlouhou vzdálenost. Plně se opeří ve stáří 30-40 dní, do podzimu zůstávají se samicí a na zimu se rozdělí do hejnek podle pohlaví. V přírodě byl prokázán nejvyšší věk 12 let, v zajetí více než 18.
Od podzimu do jara se živí jehličím a pupeny stromů. Po zbytek roku požírá různé bobule a další plody, i lístky a výhonky rostlin. Menší část potravy tvoří hmyz a drobní bezobratlí, pouze u mláďat živočišná potrava převažuje. Potravu v žaludku pomáhají rozmělňovat požírané kamínky (max.až 615 kusů a hmotnost přes 40 g).

Rozšíření

Tetrao urogallus urogallus obývá v roztříštěném areálu celou Evropu mimo Pyrenejského poloostrova a východních a jižních Karpat (tam ho zastupují ssp. T. u. taczanowskii a T. u. rudolfi). Areál dál pokračuje až do severozápadní Sibiře. Stálý druh, z některých oblastí jsou známy jarní a podzimní přelety za potravou – častější u severnějších populací. Z okolních zemí žije v Německu 750-1500 „párů“, v Polsku do 500, na Slovensku 500-700, v Rakousku 7000-10000.
U nás v minulosti obýval i lesy v nižších polohách. V současnosti žije asi 90% tetřevů v oblasti Šumavy, zbytkové populace jsou v Slavkovském lese, v Beskydech, Jeseníkách a Králickém Sněžníku. Počty tokajících kohoutů u nás pravděpodobně nejsou vyšší, než 150 kusů.

Význam

V minulosti velice ceněná trofejní zvěř. U nás je od roku 1988 celoročně hájen, od roku 1996 nemůžou být na lov udělovány ani výjimky. Max. počet byl loven kolem roku 1910 a to 1600-1800 kohoutů ročně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek111 ptacek104 2622018_birds ptacek236 ptacek488 nasi_ptaci10.jpeg nasi_ptaci47.jpeg nasi_ptaci559.jpg nasi_ptaci761.jpg nasi_ptaci771.jpg nasi_ptaci815.jpg nasi_ptaci214 goldfinch-739079_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info animal-1766774_1920 most34 most81 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most47 most102 most205 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci316



Nové foto
ptacek149 ptacek352 ptacek255 ptacek469 ptacek562 ptacek601 16birds_b nasi_ptaci159.jpeg nasi_ptaci354.jpg nasi_ptaci376.jpg nasi_ptaci509.jpg nasi_ptaci650.jpg nasi_ptaci783.jpg nasi_ptaci833.jpg nasi_ptaci851.jpg nasi_ptaci272 nasi_ptaci2204 kingfisher-1068480_1920 autumn-1007318_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 41a www.nasiptaci.info most234 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci330 ptaci334