atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek79 ptacek291 ptacek331 ptacek376 OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci459.jpg nasi_ptaci776.jpg coal-953316_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most9 dsc06283-4a92081d18c1bd6aadaac0b9c078bc23417e0e26 most94 most113 ptaci379
Atlas ptáků

Tetřívek obecný

orre-tegn

Velikost

Délka: M 49-58 cm, F 40-45 cm.
Hmotnost: M 1100-1800 g, F 740-1050 g.
Rozpětí:65-80 cm.
Vejce.
Výška x šířka:46-56×33-39 mm.
Hmotnost:33-36 g.

Popis

Samec je černý s bílou páskou přes křídlo. Vnější ocasní pera má lyrovitě zahnutá. Nad okem sytě červené lysé plochy. Samice je rezavohnědá, tmavě kropenatá.

Ekologie

Tetřívkům vyhovují lesy střídané s volnými plochami, pastviny s roztroušenými remízky, oblíbená jsou i rašeliniště. Žije v polygamii. Od března probíhá na stálých tokaništích tok. Ten probíhá na zemi na volných prostranstvích. Kohoutci se ozývají ostrým hlasem, spouštějí křídla a roztahují ocas. Vyskakují do výšky,nebo i povyletují a předvádějí se samičkám,které jsou na okrajích tokaniště. Nejúspěšnější samci se spáří s naprostou většinou samic.
V květnu až červnu samice snáší 6-10 vajec do hnízda, které je jenom důlkem v zemi pod vegetací. Mláďata se líhnou po 25-27 dnech a hned po oschnutí opouštějí hnízdo. Vyvíjejí se velmi rychle, od druhého dne si sama hledají potravu. Ve stáří 1 týdne už poletují, ve 2 týdnech jsou schopna delších přeletů. Rodinky se drží pohromadě do srpna až září,pak se rozdělují do hejnek podle pohlaví. Pohlavně dospívají po 10 měsících, zatím nejdelší dosažený věk je 5,5 roku.
Potrava je z větší části rostlinná – plody, semena, pupeny, výhonky i listy. Živočišná potrava převažuje hlavně na jaře a u mláďat. Skládá se hlavně z hmyzu a pavouků.

Rozšíření

Tetrao tetrix tetrix – obývá kontinentální Evropu a severní Sibiř po Ochotské moře. V Evropě početnost směrem k západu ubývá, od Francie dál se nevyskytuje. Od 50.let minulého století je v celé Evropě patrné snižování početnosti. Ze sousedních zemí žije největší populace v Rakousku, asi 10-14 tisíc samců, v Polsku 3-6 tisíc samců, v Německu 1600-2200 samců, na Slovensku toká asi 200-300 samců.
V ČR dosáhl tetřívek největší početnosti kolem roku 1910,ještě kolem roku 1950 se vyskytoval na většině území, v současnosti je rozšířený převážně v pohraničních pohořích.Populacím tetřívků prospívá velkoplošné odlesnění a tak např.v 70.letech min. století byl zaznamenán dočasný vzestup počtů na imisemi poškozených vrcholových partiích Krušných a Jizerských hor. Podobná situace nastala i v některých vojenských prostorech. V roce 2000 byly počty samců na našem území 800-1000 kusů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek33 ptacek322 9422018_birds ptacek435 4-1-2015-44-197e3b93a341b7f2f38edc2d640bfad1cfc0e7dc nasi_ptaci267.jpg nasi_ptaci803.jpg nasi_ptaci841.jpg nasi_ptaci250 nasi_ptaci2239 nasi_ptaci2330 nasiptaci.info nasiptaci.info 31a www.nasiptaci.info most37 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info img_0024-ab11d58f3c8f6e8e5e559b0a9df55681f1b7bf61



Nové foto
4322018_birds 6822018_birds 65bird 3622018_birds 52bird 1922018_birds 96bird 63bird kalous23 kalous21 kalous13 DSCN2048 DSCN2056 1122018_birds 2bird 5bird 622018_birds 54bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info