atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN2051 (2) www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 22bird 4622018_birds
Atlas

Ťuhýk obecný

tuhikob

Velikost

16-18 cm, váha 30 g

Popis

Samec má hruď a břicho světle hnědorůžové, na bocích bez vlnkování. Hrdlo je bílé, temeno světle popelavé, pláštík a hřbet jsou červenohnědé. Široký černý oční proužek (pirátská maska), je často nahoře a na čele tence bíle lemovaný. Ocas je černý, u kořene po stranách bílý, kostřec šedý. Někdy bývá malá bílá skvrna u bází ručních letek. Má silný hákovitě zakončený zobák. Samice je zespodu špinavě žlutobílá, s řídkým vlnkováním. Temeno má hnědé nebo hnědošedé, šíji šedou a pláštík je matněji hnědý než u samce. Svrchu má různě výrazné vlnky. Oční proužek je hnědý, uzdička často světlá. Ocas tmavohnědý s úzkými bílými okraji. Mladí ptáci jsou svrchu hustěji vlnkovaní. Někdy mají teplejší hnědou horní stranu ocasu.

Ekologie

Hnízdí v otevřené kulturní krajině. K pobytu si s oblibou volí keřové porosty, křovinaté stráně a meze, okraje lesů a polní remízky, devastované plochy s roztroušenými keři, pastviny, řidčeji i parky a zahrady. Hnízdí od května do července 1x ročně. Je teritoriální během celého roku. Hnízdo stavějí oba ptáci. Je to masivní silnostěnná stavba spletená z kořínků, stébel a stonků uprostřed níž je často mech. Ve výstelce jsou jemné traviny, kořínky, chlupy a někdy peří. Hnízdo je ve spleti větví, nejčastěji do výše 2 m. Na 4-6 vejcích sedí jen samice. Vejce jsou na zelenavém, žlutavém či hnědavém podkladě hnědě skvrnitá, u tupého pólu tvoří věneček. O mláďata pečují oba rodiče. Potravu ťuhýka obecného tvoří především hmyz, vzácněji i drobní hlodavci a ještěrky, troufá si i na ostatní pěvce. Přebytečnou kořist napichuje na trny v okolí hnízda. V létě si zpestřuje jídelníček plody rostlin. Má schopnost jako všichni ťuhýci vyvrhovat tvrdé nestravitelné části potravy jako malé chuchvalce – vývržky. Ve zpěvu dovede výborně imitovat jiné ptáky.

Rozšíření

Obývá většinu Evropy, západní Sibiř a Malou Asii. Je přísně tažný, zimuje ve východní a jižní Africe.

Rozšíření v ČR.

Vyskytuje se prakticky na celém území od nížin až do poloh nad 1000 m. n. m. v horách, jeho hnízdní hustota není nikde příliš vysoká. Počty hnízdících párů u nás pomalu stoupají, v letech 2001-03 to bylo 30-60 tisíc.
Populace v celé Evropě po poklesu koncem minulého století se zdají být stabilní, jsou považovány za ztenčené. V celé Evropě hnízdí 6,3 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN1653 DSCN1648 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN2070