atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek56 ptacek70 nasi_ptaci202.jpg nasi_ptaci268.jpg nasi_ptaci384.jpg nasi_ptaci280 nasi_ptaci2232 nasi_ptaci2378 brhlik-lesni-ea454c13ad8da3789d44996ece8bd10acca52067 nasiptaci.info P1010241 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 4222018_birds ptaci358 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Ťuhýk šedý

tuhiksedy

Velikost

24-26 cm, váha 65 g

Popis

Ťuhýk šedý je největší ze všech ťuhýků. Má silný zobák s hákovitě zahnutou horní čelistí, na níž je zejk. Zejk je ostrý výběžek na horní čelisti zobáku a jemu odpovídá zářez na hraně dolní čelisti. Slouží k usmrcení kořisti stiskem do týla a tím k rozdělení krčních obratlů. Zejk mají kromě všech ťuhýků už jen sokolovití dravci. Obě pohlaví mají šedě zbarvený hřbet, bílé břicho, černá tupá křídla, černý ocas s bílým lemem a černou masku přes oči, nad níž je bílý nadoční proužek. Bílé zrcátko v křídle je dvojdílné (na ručních a loketních letkách), vzácně se vyskytují jedinci s jedním zrcátkem (jen na ručních letkách), a připomínají tak ťuhýka menšího (Lanius minor). Temeno je podle rasy světleji či tmavěji šedé, nikdy však černé. Boky jsou šedobílé, u samic jemně proužkované a západoevropská varieta (meridionalis) má na nich červenavý nádech. Mláďata jsou svrchu šedohnědá, na prsou a bocích šedohnědě vlnkovaná.

Ekologie

Preferuje otevřené oblasti s roztroušenými stromy a keři, polní lesíky, vzácněji okraje lesů, raději vlhčí a výše položené oblasti. Hnízdí od dubna do června 1x ročně. Velké pevné hnízdo ze suchých větviček, stonků, kořínků a mechu stavějí oba ptáci a vystýlají je rostlinnou vlnou, peřím a srstí. Je umístěno ve výšce 3-10 m, často po několik let v tomtéž keři nebo stromě. Na snůšce 5-7 šedozelených, rovnoměrně hnědě kropenatých vajec, se rodiče v sezení střídají. V době krmení mláďat je jejich potravou převážně hmyz. Dospělý ťuhýk šedý však zdolá i kosa a mladého potkana, napadá i koroptve polní (Perdix perdix) a unese v zobáku vrabce. Kořist nemusí být vždy napíchnuta na trny, jak je u ťuhýků obvyklé, ale ptáci ji často zavěšují do vidlic větví v okolí hnízda.

Možné záměny

V našich podmínkách je možná záměna s ťuhýkem menším (Lanius minor) – rozdíly viz tam.

Rozšíření

Obývá Evropu na jih po Maďarsko a Rumunsko, severní část Asie a většinu Kanady. Je částečně tažný, ptáci ze severu migrují do jižních částí areálu, někteří však i zimují.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí nepříliš hojně na většině území mimo hor, kde jen zřídka vystupuje nad 900 m.n.m. Od 70. let minulého století se početnost mírně zvyšovala, tento trend se v posledních letech zastavil, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 1-2 tisíce párů.
Celoevropské populace jsou po výkyvech početnosti na konci minulého století považovány za ztenčené, čítají přes 250 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek75 dsc_0017_1-a5e145946dd50b0533c44e6279fcd5f500524682 ptacek425 ptacek478 23-2-2014-videlske-sedlo-svycarna-krivka-obecna80-7ed99121fb3885c651688ce1c98db8587ce4e0aa imgp5652-92fa76db308276b580dd93b845205ace41d67047 nasi_ptaci42.jpg nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci196.jpg nasi_ptaci738.jpg nasi_ptaci2283 nasi_ptaci2349 nasi_ptaci2386 nasi_ptaci2468 1birds1 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most76 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most157 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci359 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek281 ptacek324 ptacek329 ptacek562 ptacek633 krutihlav-obecny-1-5822a803e316cf1ba639cc86c2f1a20f48f9bb3f nasi_ptaci193.jpg nasi_ptaci235.jpg nasi_ptaci487.jpg nasi_ptaci613.jpg nasi_ptaci662.jpg nasi_ptaci793.jpg nasi_ptaci245 nasi_ptaci2170 nasi_ptaci2463 7birds7 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most6 21a 7bids_2017 P1010241 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most166 most215 www.nasiptaci.info 71bird