atlas našich ptáků
Nejnovější příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_35 13_4_19_20 dravci_13_4_19_47 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 25_2_19_8 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Včelojed lesní

vcelojedles

Velikost

Vejce, údaje z ČR.
Výška x šířka: 49-54x39x44 mm.
Hmotnost: 37-45 g.
Délka: 52-59 cm.
Rozpětí: 113-135 cm.
Hmotnost: 580-950 g.

Popis

Vrchní strana je vždy hnědavá, spodní velmi variabilní – od bílé přes různě skvrnitou až po jednobarevně hnědou. V letu se podobá káni lesní (Buteo buteo), na rozdíl od ní má užší křídla s tmavě lemovaným zadním okrajem, menší hlavu vysunutou více dopředu a poněkud delší ocas s nápadnou mezerou mezi tmavými příčkami u kořene a širokou koncovou páskou.
Ze zimovišť se navrací od konce března do dubna a ihned obsazuje hnízdiště. Hnízdo si staví vždy na stromě v silnějších větvích. Od konce dubna do června snáší téměř vždy 2 vejce, druhé po 2-4denní pauze. Sedí oba rodiče (samice delší dobu) 28-38 dní. Mláďata se líhnou v odstupu 1-3 dní (sezení začíná hned po snesení prvního vejce), prvních 7-10 dní jsou nepřetržitě na hnízdě kryta jedním z rodičů. Ve věku 35-40 dní vylézají z hnízda na okolní větve, během několika dní jsou i schopna létat. Ještě asi 2 týdny se do hnízda vracejí. Pohlavně dospívají ve 2. roce života, nejvyšší věk je necelých 29 let.
Hlavní součástí potravy jsou vosy a jejich larvy, dále ostatní hmyz a v malé míře drobní obratlovci.

Rozšíření

Mimo nejsevernějších oblastí celá Evropa, areál pokračuje do střední Asie. Přísně tažný druh zimující v Africe na jih od Sahary. Evropské populace jsou od 70. let minulého století stabilní, v současnosti na kontinentu hnízdí více než 110 tisíc párů.
U nás je rozšířen nepravidelně po celém území, početnější je v nižších až středních nadmořských výškách, ojediněle ale vystupuje i vysoko do hor – i více než 1000 m.n.m. Početnost u nás pomalu stoupá, v letech 2001-03 v ČR hnízdilo 650-1000 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_23 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info