atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek58 vojtech_novotny_152779-42acb8abbabde0775ca2d3ce0652702ecd25b28a drozd-zpevny-2-238d22163814d5e2d1f026ee1c7c761d51f546fe nasi_ptaci113.jpg nasi_ptaci193.jpg nasi_ptaci244.jpg nasi_ptaci714.jpg nasi_ptaci238 nasi_ptaci2464 nasi_ptaci2507 red-goblets-894622_1920 nasiptaci.info most100 P1010202 www.nasiptaci.info most45 most215 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Vlaštovka obecná

vlastovkaob

Popis

Je to jediný středoevropský vlaštovkovitý pták s hlavou zespodu temnou a s dlouhým vidličnatým ocasem, rýdovací pera jsou drátovitě prodloužena (až 12 cm). Při roztaženém ocasu jsou na vnějších rýdovacích perech patrné malé bílé skvrny. Svrchu je modrofialově tmavá, zespodu bílá nebo lehce narezavělá s modročerným proužkem na hrudi a sytě červeným hrdlem a čelem. V letu a zblízka je červená barva překvapivě těžko viditelná a tak vlaštovka vypadá na hlavě a hrudi spíše černá. Křídla jsou úzká a špičatá. Pohlaví jsou stejná, ale samec má užší a delší rýdovací pera. Mladí ptáci mají krátká a tupá rýdovací pera. Čelo a hrdlo mají rezavě béžovobílé, nebo hnědavě růžové. Svrchu jsou matnější. Vlaštovky jsou obratní elegantní letci, kteří dovedou za letu i pít z vodní hladiny.

Ekologie

Hnízdí běžně v kulturní krajině, hnízda většinou budují uvnitř lidských staveb, ve chlévech, chodbách či průjezdech. Hnízdo je plochá miska kterou slepují z kousků hlíny smíchaných se slinami a mezi ně vkládají stébla trávy nebo slámu. Je připevněno vždy tak těsně pod stropem, že do něho není možno nahlédnout. Staví jen samice, samec přináší materiál. Na jeho stavbu je zapotřebí 750-1400 hrudek hlíny. Vnitřek je jemně vystlán stébly, chlupy a peřím. Od května do srpna snese samice 2 až 3x do roka, 4-6 bílých červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama 14-17 dní. Potrava se skládá z létajícího hmyzu uloveného ve vzduchu až do velikosti motýlů a vážek.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazena do kategorie LC – druh málo dotčený.

Rozšíření

Žije ve většině Evropy, Asie a Severní Ameriky, v nejsevernější Africe a Austrálii. Evropští ptáci zimují v tropické a jižní Africe, další zimoviště leží v Jižní Americe a jižní a jihovýchodní Asii. Vlaštovka se pravděpodobně rozšířila ze subtropů na sever jako průvodce člověka a bez lidí nemůže v mírném zeměpisném pásmu přežít.

Rozšíření v ČR

Druh početně hnízdící na celém území, hojnější je v nižších polohách, ale hnízdí i na Luční boudě v Krkonoších v 1410 m.n.m. Početní stavy pomalu klesají, od sčítání v letech 1985-89 zhruba o 20% – v letech 2001-03 u nás hnízdilo 320-640 tisíc párů.
Populace v celé Evropě čítá přes 16 milionů párů, je považována za ztenčenou a mírně ubývající.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek126 ptacek157 imgp9375-7b10ef73d843f1f302f7ed1fd74b208f44e4a9ca 11-6-09-20-1ab531b62611e859b620a709c099bc98ae3c95e4 ptacek13 bird-655283_1920 nasi_ptaci172.jpg nasi_ptaci389.jpg nasi_ptaci433.jpg nasi_ptaci482.jpg nasi_ptaci705.jpg nasi_ptaci2134 animal-910942_1920 16birds16 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 9bids_2017 www.nasiptaci.info most25 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci191 3122018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek410 3922018_birds ptacek452 cimg1940-ded62952ac49da18c2e4b99a1aa2e4aefa7a88f6 photo0020-fb82065335ed87de0ccc7ca75f1b617cdeae2972 photo0020-fb82065335ed87de0ccc7ca75f1b617cdeae2972 nasi_ptaci337.jpg nasi_ptaci669.jpg nasi_ptaci671.jpg nasi_ptaci874.jpg nasi_ptaci2170 nasi_ptaci2426 bird-984376_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 45bird most98 most37 most43 P1000756 www.nasiptaci.info most126 most182 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci426 kalous23 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info