atlas našich ptáků
Nejnovější příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_38 dravci_13_4_19_26 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN1655 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Vlaštovka obecná

vlastovkaob

Popis

Je to jediný středoevropský vlaštovkovitý pták s hlavou zespodu temnou a s dlouhým vidličnatým ocasem, rýdovací pera jsou drátovitě prodloužena (až 12 cm). Při roztaženém ocasu jsou na vnějších rýdovacích perech patrné malé bílé skvrny. Svrchu je modrofialově tmavá, zespodu bílá nebo lehce narezavělá s modročerným proužkem na hrudi a sytě červeným hrdlem a čelem. V letu a zblízka je červená barva překvapivě těžko viditelná a tak vlaštovka vypadá na hlavě a hrudi spíše černá. Křídla jsou úzká a špičatá. Pohlaví jsou stejná, ale samec má užší a delší rýdovací pera. Mladí ptáci mají krátká a tupá rýdovací pera. Čelo a hrdlo mají rezavě béžovobílé, nebo hnědavě růžové. Svrchu jsou matnější. Vlaštovky jsou obratní elegantní letci, kteří dovedou za letu i pít z vodní hladiny.

Ekologie

Hnízdí běžně v kulturní krajině, hnízda většinou budují uvnitř lidských staveb, ve chlévech, chodbách či průjezdech. Hnízdo je plochá miska kterou slepují z kousků hlíny smíchaných se slinami a mezi ně vkládají stébla trávy nebo slámu. Je připevněno vždy tak těsně pod stropem, že do něho není možno nahlédnout. Staví jen samice, samec přináší materiál. Na jeho stavbu je zapotřebí 750-1400 hrudek hlíny. Vnitřek je jemně vystlán stébly, chlupy a peřím. Od května do srpna snese samice 2 až 3x do roka, 4-6 bílých červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama 14-17 dní. Potrava se skládá z létajícího hmyzu uloveného ve vzduchu až do velikosti motýlů a vážek.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazena do kategorie LC – druh málo dotčený.

Rozšíření

Žije ve většině Evropy, Asie a Severní Ameriky, v nejsevernější Africe a Austrálii. Evropští ptáci zimují v tropické a jižní Africe, další zimoviště leží v Jižní Americe a jižní a jihovýchodní Asii. Vlaštovka se pravděpodobně rozšířila ze subtropů na sever jako průvodce člověka a bez lidí nemůže v mírném zeměpisném pásmu přežít.

Rozšíření v ČR

Druh početně hnízdící na celém území, hojnější je v nižších polohách, ale hnízdí i na Luční boudě v Krkonoších v 1410 m.n.m. Početní stavy pomalu klesají, od sčítání v letech 1985-89 zhruba o 20% – v letech 2001-03 u nás hnízdilo 320-640 tisíc párů.
Populace v celé Evropě čítá přes 16 milionů párů, je považována za ztenčenou a mírně ubývající.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_29 13_4_19_5 dravci_13_4_19_43 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN2071