atlas našich ptáků
Fotogalerie
bird-of-prey-1544985 24bird wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci267 nasi_ptaci2484 nasiptaci.info nasiptaci.info most85 most186 most204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci292 17bird DSCN2051 (2) www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Vlha pestrá

vlha

Velikost

Délka: 25-29 cm.
Rozpětí: 36-40 cm.
Hmotnost: 50-62 g.

Popis

Bílé čelo směrem dozadu přechází v zelenomodrou. Temeno, týl, šíje a horní hřbet kaštanově hnědé, na raménku a dolním hřbetě ohraničené žlutou. Přes oko černý pruh, pod ním další světle zelený. Brada a hrdlo žluté, černým pruhem oddělené od modrých prsou, která přecházejí do modrozelené spodiny těla. Svrchní krovky křídelní tmavozelené, ostře přecházejí do kaštanově hnědé, letky tmavozelené, další kaštanově hnědé a modré s černými špicemi. Rýdovací pera zelená, s vnějším modrým lemem, prostřední pár prodloužený.
Samice a mladí ptáci jsou zbarveni podobně, mají matnější barvy.

Ekologie

Vyhledává otevřenou krajinu nižších poloh s roztroušenými stromy. Hnízdí v koloniích – obvykle 10-20 párů, v jižnějších oblastech čítají kolonie až několik set párů.
Přílet na hnízdiště probíhá nejčastěji v druhé polovině května. Hnízdo je v zemních norách, které vlhy budují v hlinitých nebo písčitých stěnách, někdy i v rovném terénu. Délka nory je 1-2 m, na konci je hnízdní kotlinka která je bez vystýlky, během hnízdění se v ní hromadí zbytky vývržků a trus. Od konce května snáší 5-7 vajec, na kterých sedí převážně samice 20-22 dní. Oba rodiče o mláďata v hnízdě pečují asi 20 dní, pak mladí hnízdo opustí a jsou ještě asi 12 dní krmena v okolí. Často se na krmení podílí třetí dospělý, nespárovaný pták. Odlet do zimovišť začíná koncem srpna a poslední ptáci nás opouštějí do konce září. Pohlavní dospělosti dosahují ve 2. roce, nejvyšší věk je 7 let.
Potravu tvoří výhradně hmyz lovený za letu. Převažují blanokřídlí, dále vážkydvoukřídlímotýlirovnokřídlí a brouci. Typické je pro vlhy otloukání úlovků o větev nebo jinou podložku – u větších druhů hmyzu je tím rozbíjena kutikula, blanokřídlí jsou takto zbavováni žihadla.

Rozšíření

Hnízdí v jihozápadní, střední a východní Evropě, v jihozápadní Asii a v severozápadní Africe. Na jihu Afriky hnízdí izolovaná populace vzniklá patrně ze zimujících ptáků. Početnost silně kolísá, pohyblivá je i hranice areálu, v některých letech dochází k vyhnízdění až v severní Evropě. Evropské populace v letech 1970-90 zaznamenaly citelný úbytek, v posledních letech se stavy opět zvyšují. V současnosti v celé Evropě hnízdí více než 480 tisíc párů. Přísně tažný druh, většina zimuje v Africe jižně od rovníku.
V Čechách bylo první zahnízdění doloženo v roce 1952 u České Lípy, a až do současnosti hnízdí pouze ojediněle.
Na Moravě poprvé zahnízdila v roce 1954 u Lednice, od poloviny 80. let hnízdí na jižní a jihovýchodní Moravě pravidelně a stavy se zvyšují – v posledních letech výrazněji. V letech 1985-89 u nás hnízdilo do 10 párů, v letech 2001-03 byl stav 33-90 párů. Pro r.2004 byl odhad 110-130 párů,a v r.2005 už 180.

Význam

Vzhledem k nárustu počtů je v novém Červeném seznamu ČR zařazena do kategorie EN – druh ohrožený.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek334 ptacek359 ptacek270 ptacek306 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci62.jpeg nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci314.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2378 nasi_ptaci2414 nasi_ptaci2421 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most91 271a most10 151a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek313 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek375 ptacek383 ptacek409 ptacek411 ptacek500 img00004a nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci371.jpg nasi_ptaci543.jpg nasi_ptaci557.jpg nasi_ptaci578.jpg nasi_ptaci2271 nasi_ptaci2305 nasi_ptaci2336 nasi_ptaci2444 4822018_birds www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 101a dsc_0139-f0bea0a9efb2c6f86c73957ec2f7f827ee80ceb5 most45 most110 most141 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci224 ptaci410 71bird