atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek633 6-1-2015-park-zahradka-27-b-73a46d818c118cd7cee469ee898f55ec019ee0c8 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 18042015792-7bb897dd325fc600bd6787d4a35ed2c8b26923f8 nasi_ptaci147.jpeg nasi_ptaci324.jpg nasi_ptaci701.jpg nasi_ptaci835.jpg nasi_ptaci2109 nasi_ptaci2343 nasi_ptaci2497 5birds5 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6722018_birds 77bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Vodouš rudonohý

vodousrudnoh

Velikost

Délka: 25-30 cm.
Rozpětí: 47-53 cm.
Hmotnost: 120-130 g.

Popis

Velikost kosa, má dlouhé červené nohy, delší krk a černý, u kořene červený zobák delší než hlavu. Vrch těla je světle hnědý, břicho bílé, celý tmavě kropenatý. Za letu shora bílé loketní letky a konce vnitřních ručních letek, tyto tvoří na zadním okraji křídla výrazný bílý pruh. Má bílý i kostřec a spodní část zad. V prostém šatu je poněkud světlejší, s méně výrazným skvrněním.

Ekologie

V době hnízdění vyhledává vlhká místa s nízkou vegetací – mokré louky, okraje rybníků, nebo dna rybníků vypuštěných. Hnízdí jednotlivě, i když na vhodných místech mívá sklon hnízdit více párů pohromadě. Hnízdo je vždy na zemi, jen slabě vystlané materiálem z okolí. Od konce března snáší téměř vždy 4 vejce, při sezení se střídají oba rodiče 23(21-28)dní. Mláďata jsou hned po oschnutí odvedena z hnízda, kolem 1 měsíce poletují a postupně se osamostatňují. Nejvyšší věk zjištěný kroužkováním je více než 14 let.
Potrava je z větší části živočišná – hmyz ,měkkýši, korýši, červi a pavouci, menší část rostlinná – semena a části trav a řas.

Rozšíření

Tringa totanus totanus – ve většině evropského areálu počty vlivem meliorací a vysoušení vlhkých luk klesají, přesto se v posledních desetiletích šíří místy i do západní Evropy. Mimo nejjižnější populace jsou tažní, zimují od Středomoří po rovníkové pásmo v západní Africe.
V ČR místy vzácně hnízdí a nehojně protahuje. Hlavními hnízdními oblastmi u nás jsou hlavně jihočeské rybniční pánve, dále Ostravsko a jižní Morava. Stavy klesají i u nás,při prvním sčítání hnízdních populací v 70. letech min. století u nás hnízdilo 80-150 párů, kolem roku 2000 už jen 25-40 párů.
Jarní tah se u nás projevuje daleko silněji než podzimní. První ptáci se objevují od začátku března, nejvyšší stavy jsou od konce března do začátku května. Hnízdiště naši ptáci opouštějí už od konce června a do konce srpna mizí všichni. Ptáci ze severnějších hnízdiěť přes naše území protahují vyjímečně až do konce listopadu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek56 OLYMPUS DIGITAL CAMERA ptacci-004-adf140234a16b1d9f39e7c695910e0bd245497ba ptacek413 18042015792-8cc521c497033d83e4f063237ce80a4beee178cb nasi_ptaci323.jpg nasi_ptaci505.jpg nasi_ptaci647.jpg nasi_ptaci685.jpg nasi_ptaci862.jpg nasi_ptaci22 nasi_ptaci2345 magpie-600266_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1000628 www.nasiptaci.info most211 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci222 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek113 ptacek79 ptacek191 ptacek236 ptacek383 img00017a-13c715375261aa3bde7b808aaf73981fda641f84 cimg1940-ded62952ac49da18c2e4b99a1aa2e4aefa7a88f6 nasi_ptaci597.jpg nasi_ptaci739.jpg nasi_ptaci218 nasi_ptaci2321 nasi_ptaci2374 nasi_ptaci2428 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 tit-1893165_1920 short-eared-owl-966529_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info animal-1766761_1920 most58 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most5 most38 most57 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN2055