atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek118 ptacek154 dsc_0017_1-a5e145946dd50b0533c44e6279fcd5f500524682 ptacek477 ptacek616 ptacek657 nasi_ptaci66.jpg nasi_ptaci600.jpg nasi_ptaci715.jpg nasi_ptaci797.jpg nasi_ptaci2150 nasi_ptaci2435 nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Volavka bílá

volbil

Velikost

Délka: 85-100 cm.
Rozpětí: 145-170 cm.
Hmotnost: 960-1178 g.

Popis

Velká jako v. popelavá (Ardea cinerea), ale celá čistě bílá. V době hnízdění má zobák černý se žlutým kořenem,po zbytek roku celý žlutý, nohy téměř černé. Ve svatebním šatu má na hřbetě a po stranách těla prodloužené peří přesahující délku ocasu.

Ekologie

Vyhledává bažinaté oblasti s hustými porosty rákosu a orobince, okolí jezer a neregulovaných toků, říční delty i velké mělké rybníky s bohatými okrajovými porosty. V místech řídkého výskytu hnízdí jednotlivě, kde je hojnější hnízdí v malých koloniích (většinou do 10 párů), často společně s ostatními druhy volavek nebo ibisů. Hnízdo staví na polámaném rákosí nebo orobinci, méně často na keřích a stromech. Od dubna do června snáší 3-5(2-6) vajec, sedí oba rodiče 25-26 dní. Mláďata krmí oba rodiče, ve věku 20 dní se již zdržují mimo hnízdo, krmena jsou asi 6 týdnů – v té době jsou již vzletná. Pohlavně dospívají patrně ve 2 letech.
Potrava je výhradně živočišná – hlavně ryby (do cca 20 cm), příležitostně i obojživelníci, plazi, ptáci a velký vodní hmyz.

Rozšíření

Viz taxonomie. Areál druhu v Evropě je velice roztříštěný. K úbytku stavů a rozpadu areálu došlo už v 19. století kvůli přímému pronásledování kvůli ozdobným perům, postupně byla likvidována i vhodná prostředí pro hnízdění. V posledních desetiletích velikost areálu i populací výrazně stoupá. V současnosti v Evropě hnízdí necelých 24 tisíc párů, populace je považována za zabezpečenou.
U nás se objevuje ve stále větších počtech v průběhu celého roku, výskyt je nejčastější koncem léta a na podzim, kdy se na jednom místě může zdržovat i více než 100 kusů. Množství pozorování stoupá i v hnízdním období, kdy jsou pozorováni ptáci ve svatebním šatu, páření, někdy i stavění hnízda. Úspěšné vyhnízdění bylo ale doposud doloženo pouze jednou – v roce 1949 na Velkém Tisém na Třeboňsku.

Význam

V minulosti byla ve velkém množství lovena pro okrasná pera – např. v roce 1902 bylo na londýnském trhu prodáno peří z nejméně 200 tisíc jedinců.
V Červené knize byla dříve v kategorii R – vzácné druhy, vzhledem k ojedinělosti pokusů o vyhnízdění není v poslední verzi uváděna.

1 komentář u Volavka bílá

  • Volavky bílé i popelavé jsou běžně k vidění na loukách u řeky Odry mezi Jeseníkem nad Odrou a Bernarticemi nad Odrou,
    a to i nyní v zimních měsících,konkretně 30.prosince.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek67 nasi_ptaci11.jpg nasi_ptaci205.jpg nasi_ptaci502.jpg nasi_ptaci523.jpg nasi_ptaci533.jpg nasi_ptaci2102 nasi_ptaci2328 nasi_ptaci2349 nasi_ptaci2462 animal-910960_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 20160414_121920-13238364b284e5e1c047d0fb8c786bfdc014b84e 341a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most99 most103 most1 most6 P1010215 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most17 most43 most53 most106 most126 most191 most209 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info