atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Volavka červená

 

Velikost

Délka: 70-90 cm.
Rozpětí: 110-145 cm.
Hmotnost: 600-1345 g.
 

Popis

Poněkud menší a celkově tmavší než podobná v. popelavá (Ardea cinerea).
 

Ekologie

Žije v rozsáhlých porostech rákosu nebo orobince. Hnízdí v malých koloniích, někdy společně s ostatními druhy volavek, kolpíky nebo kvakoši. Hnízdo bývá většinou na polámaných stéblech rákosu nebo orobince, občas i nízko na keřích nebo stromech. Od dubna do června snáší 3-7 vajec v jedno až tří( vyjímečně až 7) denních intervalech. Po 22-30 dnech inkubace se postupně líhnou mláďata v rozmezí 3-11 dní. Do věku tří týdnů jsou na hnízdě neustále kryta jedním z rodičů před deštěm a prudkým sluncem. Poté se rozlézají do okolí hnízda, ve stáří 7-8 týdnů jsou letuschopná. Pohlavně dospívají ve dvou letech, nejvyšší věk je více než 23 let.
Hlavní součástí potravy jsou ryby do 20 cm, dost často i malí savci, dále obojživelníci, plazi i bezobratlí.
 

Rozšíření

Viz taxonomie. V minulosti početní stavy v Evropě silně kolísaly. V průběhu 19. století téměř vymizela, po roce 1940 začala nová hnízdní expanze, která trvala do 70. – 90. let minulého století, odkdy se stavy opět pomalu snižují. V celé Evropě hnízdí méně než 42 tisíc párů, populace je označována jako ubývající. Středoevropské populace jsou výlučně tažné, zimují převážně ve východní a západní Africe. Jižnější populace jsou stálé nebo přelétavé.
Na území ČR bylo první hnízdění prokázáno v roce 1947 na r. Nesyt na jižní Moravě. V pozdějších letech hnízdily pravidelně a v některých místech republiky i ve větších počtech (Lednické rybníky, Nesyt, okolí Dyje, jižní Čechy). V posledních desetiletích se stavy silně snízily, v letech 2001-03 u nás hnízdilo do 3 párů.
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most193 most178 most171 most107 most106 most84 most57 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most60 15bids_2017 2birds_b most97 most90 most86 11birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN2069