atlas našich ptáků
Fotogalerie
bird-of-prey-1544985 24bird wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci267 nasi_ptaci2484 nasiptaci.info nasiptaci.info most85 most186 most204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci292 17bird DSCN2051 (2) www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Vrána obecná

img00131

Velikost

Délka: 44-51 cm.
Rozpětí: 84-100 cm.
Hmotnost: 325-580 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Celý pták je černý, vrch těla s kovovým leskem. V oblastech společného výskytu s vránou šedou (Corvus cornix) je běžné křížení obou druhů. Kříženci vykazují různé barevné přechody (rozsah šedé barvy) mezi oběma druhy.

Ekologie

Obývá otevřenou krajinu s poli, loukami, lesy a vodou od nížin po horní hranici lesa. V místech, kde není přímo pronásledována, proniká i do blízkosti lidských sídel. Hnízdí vždy jednotlivé páry. Hnízdo bývá vysoko na stromech, obvykle blízko u kmene. Od začátku března do poloviny května snáší 3-6 vajec. Sedí pouze samice, od snesení 1. vejce, 17-20 dní. Mláďata se líhnou v průběhu 1-3 dní, zpočátku krmí pouze samec a samice je zahřívá na hnízdě. To mláďata opouštějí až když jsou plně vzletná, po 30-35 dnech. Po opuštění hnízda se rodiny drží pohromadě až do zimy, kdy se sdružují s dalšími do hejn. Pohlavně dospívají ve 3. -4. roce života, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je téměř 15 let.
Potrava je velice rozmanitá. Z živočišné nejrůznější mršiny, loví savce do velikosti malého zajíce, poraněné ptáky, vejce, ryby, žáby, měkkýše hmyz a další drobné živočichy. Z rostlin se živí hlavně obilím, bramborami a různými bobulemi. Potravu získává především sbíráním na zemi.

Rozšíření

Západ Evropy. Hranice prochází v širokém pásu, kde se oba druhy překrývají-z Irska přes Skotsko, Dánsko, Německo, Švýcarsko, Česko, Slovensko, Rakousko a podél jižních svahů Alp do Itálie. Druhá ssp. obývá Asii na východ od řeky Jenisej. Stálý, nanejvýš potulný druh.
Českou republikou probíhá hanice mezi v. šedou a černou hruba po Vltavě a Labi. Vzhledem k tomu, že zóna, kde se vyskytují oba druhy současně je široká 300-500 km, vrána černá se vzácně objevuje až v nejvýchodnějších částech republiky. Početnost se však od západu k východu velmi rychle zmenšuje. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 tisíc párů, počty mírně klesají.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek334 ptacek359 ptacek270 ptacek306 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci62.jpeg nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci314.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2378 nasi_ptaci2414 nasi_ptaci2421 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most91 271a most10 151a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek313 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek375 ptacek383 ptacek409 ptacek411 ptacek500 img00004a nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci371.jpg nasi_ptaci543.jpg nasi_ptaci557.jpg nasi_ptaci578.jpg nasi_ptaci2271 nasi_ptaci2305 nasi_ptaci2336 nasi_ptaci2444 4822018_birds www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 101a dsc_0139-f0bea0a9efb2c6f86c73957ec2f7f827ee80ceb5 most45 most110 most141 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci224 ptaci410 71bird