atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Výr velký

vyrvel

Velikost

Délka: 60-73 cm.
Rozpětí: 138-170 cm.
Hmotnost: M 2000-2700 g, F 2500-3260 g.

Popis

Největší evropská sova. Má velkou hlavu s oranžovýma očima a výrazná ouška. Závoj je rezavožlutý, uvnitř s černou a hnědou, u oka s bílou kresbou. Pod zobákem světlá skvrna. Zbarvení těla je žlutě nebo rezavě hnědé, na hřbetě výrazně tmavší, s četnými tmavými skvrnami.

Ekologie

Ke hnízdění vyhledává skály, kamenité stráně nebo zříceniny budov, zpravidla nedaleko otevřených ploch. V poslední době hnízdí i v kamenolomech a místy se šíří i do menších lesíků poblíž lidských sídel.
Od ledna, většinou ale v únoru probíhá tok. Hnízdo je kotlinka vyhrabaná na zemi nebo na skále, vzácně hnízdí i v dutinách nebo ve starých hnízdech dravců, volavek nebo čápů. Hnízdí jednou ročně, od února do dubna snáší 2-4(1-5) vejce. Sedí pouze samice, samec ji po celou dobu krmí. Po 34-36 dnech se líhnou postupně mláďata, na hnízdě zůstávají 5-6 týdnů a pak se rozlézají po okolí. Vzletná jsou ve stáří 9 týdnů, i v této době jsou ještě krmena rodiči. Pohlavně dospívají v 1 roce, hnízdit ale většina začíná až ve věku 2-3 let. Nejstarší kroužkovaný pták se dožil téměř 19 let, v zajetí až 60.
Živí se výhradně obratlovci – savci od velikosti hraboše po zajíce, ptáci do velikosti bažanta – běžně loví i dravce a jiné druhy sov.

Rozšíření

Bubo bubo bubo – téměř celá Evropa mimo Pyrenejského poloostrova (tam žije B. b. hispanus), Islandu, Velké Británie, Irska, severozápadní Francie a severních oblastí na východě Evropy. Na většině území stálý, nanejvýš přelétavý druh, pouze nejsevernější populace se na zimu stahují jižněji. Na počátku 20. století byly stavy tohoto druhu v celé Evropě silně zdecimovány, místy byl úplně vyhuben. Díky ochraně se podařilo tento úbytek zastavit, místy se stavy zvyšují a druh se vrací i do dříve obývaných oblastí. V současnosti žije v celé Evropě asi 38000 párů (všechny ssp.), stavy jsou považovány za stabilní.
V ČR hnízdil tento druh odedávna, na počátku 20. století byl ale málem vyhuben – zůstalo u nás cca 40 párů. V roce 1929 byla vyhlášena zákonná ochrana tohoto druhu a počty se opět začaly zvyšovat. V roce 1949 bylo napočítáno 443 kusů, v současnosti se počty odhadují na 600-900 párů. Vyskytuje se téměř na celém území státu, přednost dává oblastem ve středních nadmořských výškách, v horách vystupuje až nad 1000 m. n. m. V místech s dostatečnou možností úkrytu hnízdí i v nížinách.

5 komentářů u Výr velký

  • a co sem dát potravu

    • Dobrý den,než někoho začnete napadat tak se naučte číst a hned potom si přečtěte u každého ptáka odstavec ekologie a v něm je i potrava.

  • Vážení,
    V současné době jsem uspořádal některé své fotografie do dvou souborů SOVY a DRAVCI. Není to kompletní soubor, ale zahrnuje celkem přes dvacet ptáků. Rád bych je vydal jako dvě fotoknihy. Nejsem ornitolog, ale rád bych fotky doplnil popisem ve stručné formě. V mnohých případech se mi líbí jak máte zpracovány některé jednotlivce. Rád bych proto čerpal z Vašich stránek. Protože také nejsem ani znalý autorského práva, nerad bych se dopustil něčeho nezákonného. Můžete mi proto udělit souhlas k použití aspoň části Vašich textů? Nebo mi odkázat na jejich autora. Samozřejmě počítám s tím, že bych zdroj patřičně zveřejnil.

    Děkuji předem za pomoc.

    S úctou,

    Jirka Bednář
    http://www.JBphoto.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most219 most215 most210 most185 most154 most127 most120 most60 most44 most36 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000628 6bids_2017 32birds_b most13 331a



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info