atlas našich ptáků
Fotogalerie
74bird dsc02968-e125b8ed62ff3a9e89564e68616a059579ada5bc 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci186.jpg nasi_ptaci625.jpg nasi_ptaci670.jpg nasi_ptaci235 4822018_birds 5birds5 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most94 most64 www.nasiptaci.info ptaci232 ptaci344 2822018_birds
Atlas ptáků

Žluna zelená

zlunazel

Velikost

Délka: 30-36 cm.
Rozpětí: 45-51 cm.
Hmotnost: 130-250 g.

Popis

Celý vrch hlavy červený, vrch těla zelený na kostřeci přechází do žlutozelena. Spodek těla žlutozelený, boky a spodní krovky ocasní tmavozeleně příčně pruhované. Uzdička a okolí oka černé, černě lemovaný červený vous (u samice chybí na vousu červená barva).

Ekologie

Žije hlavně v otevřené krajině s řídkými lesíky, sady a alejemi, ve vyšších polohách v údolích kolem vodních toků.
Hnízdí v dutinách stromů, vyjímečně v dutinách ve zdivu nebo v budkách z dutých kmenů. Dutiny si sami vydlabávají, méně často použijí starou neobsazenou. Od poloviny dubna do začátku června snáší 4-8 vajec, sedí oba rodiče 15-17 dní. Mláďata opouštějí dutinu po 27-28 dnech, někdy již od stáří 19 dní, v tomto případě se ale při náznaku nebezpečí a na noc vracejí zpět. Po vylétnutí jsou ještě téměř 3 týdny krmena rodiči v okolí, během srpna až října se rozlétají do širšího okolí. Pohlavně dospívají následující rok, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 7 roků a 4 měsíců.
Hlavní součástí potravy jsou mravenci a jejich kukly, hlavně rody LasiusFormica a Camponotus. Při lovu mraveniště rozhrabávají a mravence loví pomocí až 10 cm dlouhého jazyka. V menší míře požírá i jiný hmyz – blanokřídlé, dvoukřídlé a brouky. Rostlinnou potravu požírá příležitostně – semena jehličnanů, žaludy a menší plody. Hlavně v jarních měsících naklovává kůru stromů až na lýko a olizuje tekoucí mízu nabo pryskyřice.

Možné záměny

V našich podmínkách je možná záměna pouze se žlunou šedou (Picus canus), ta je poněkud menší, červenou čepičku má pouze samec a to jen malou na čele, má užší vous i u samců bez červené barvy a na spodku těla nemá tmavší příčné pruhování.

Rozšíření

Více než 75% areálu leží v Evropě, kde chybí jen na severu Skandinávie a Ruska, v Irsku a na středomořských ostrovech. Po mírném úbytku v letech 1970-90 je v současnosti evropská populace stabilizovaná (více než 590 tisíc párů). V celém areálu stálý druh, potuluje se většinou pouze do vzdálenosti 20 km.
Vyskytuje se na celém území ČR, hojnější je v nižších polohách, nevystupuje tak vysoko do hor jako ž. šedá (Picus canus). Na rozdíl od většiny Evropy se poklesy stavů z konce minulého století na početnosti u nás neprojevily, naše populace čítají 9-18 tisíc párů a početnost se pomalu zvyšuje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek370 dscf5187-b265249642d56fb41a0c369acecd96fe4e3d4413 ptacek279 cimg1940-ded62952ac49da18c2e4b99a1aa2e4aefa7a88f6 nasi_ptaci240.jpg nasi_ptaci356.jpg nasi_ptaci299 nasi_ptaci2171 jay-493797_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 171a 22bids_2017 P1000687 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 33bird ptaci263 ptaci412 7bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek643 img00089b-5428d7128885de6c38cdb6d981a53c7303047af3 nasi_ptaci221.jpg nasi_ptaci620.jpg nasi_ptaci737.jpg nasi_ptaci833.jpg nasi_ptaci2118 nasi_ptaci2212 nasi_ptaci2477 woodpecker-797398_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1703802_1920 most66 P1010163 9622018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most36 most42 most213 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci266 ptaci377 5122018_birds 6bird www.nasiptaci.info