atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek485 ptacek429 ptacek552 nasi_ptaci411.jpg nasi_ptaci519.jpg nasi_ptaci733.jpg nasi_ptaci867.jpg nasi_ptaci880.jpg nasi_ptaci2391 nasi_ptaci2449 nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8bird www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Žluva hajní

zluvahajni

Velikost

Délka: 22-25 cm.
Hmotnost: 50-85 g.

Popis

Samec má svítivě žlutý vrch hlavy a černou uzdičku. Rýdovací pera jsou černá se žlutým koncovým lemem. Křídlo černé, ruční letky s bílými vnějšími lemy. Svrchní křídelní krovky žluté, u kořene černé. Zbytek těla žlutý. Samice má vrch těla olivově zelený, kostřec a svrchní krovky ocasní žlutavé, spodina těla šedá s podélnými šedočernými čárkami. Na bocích žlutý nádech, spodní ocasní krovky žluté. Letky tmavě olivově hnědé. Mláďata mají vrch těla světle zelený, pera mají světle žluté špice. Spodina těla je téměř bílá s černavými čárkami.

Ekologie

Obývá listnaté lesy, zahrady, parky, remízky a porosty kolem vod. Méně často se vyskytuje i v lesích smíšených, jehličnatým se vyhýbá. Přílet ze zimovišť probíhá od poloviny dubna do poloviny května, zpět se vrací od srpna do poloviny září, později se objevují vzácně jednotliví ptáci.
Hnízdí jednou do roka. Hnízdo je umístěno ve vodorovných vidlicích slabších větví dál od kmene. Okraje hnízda jsou zapleteny do větví a hnízdo mezi nimi visí. Od konce května do června snáší 3-5 vajec, sedí zpravidla pouze samice 14-17 dní, dalších 14-15 dní jsou mláďata krmena oběma rodiči na hnízdě a dál i po vylétnutí. Rodinky spolu zůstávají až do odletu do zimoviště. Pohlavně dospívají v prvním roce života, nejvyšší věk je téměř 15 let.
Živí se potravou jak živočišnou, tak rostlinnou. Ze živočichů je to hlavně hmyz, dále pavouci a měkkýši, z rostlin požírá různé dužnaté plody (třešeň, vinná réva, střemcha apod.).

Rozšíření

Vyskytuje se od severozápadu Afriky přes Evropu (severní hranice rozšíření probíhá severním Dánskem, jižním Švédskem a jihovýchodním Finskem), dál na východ areál pokračuje po jihozápadní Sibiř a Indii. Přísně tažný druh, zimuje v Africe na jih od rovníku. Celoevropské populace jsou stabilní, čítají přes 3,4 milionu párů.
U nás hnízdí pravidelně, i když ne příliš hojně. Preferuje nížiny, hnízdí do výšek kolem 500-600 m.n.m., pozorována bývá i v horách, ale chybí doklad o hnízdění. Od 80. let minulého století u nás dochází k mírnému nárůstu početnosti, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 8-16 tisíc párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii LC – málo dotčený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek97 ptacek210 ptacek252 ptacek272 ptacek278 _dsc0057-4579da8b5346ddca6cb34ff1ace90e49540462ba cimg1942-d6cfb648f21523f222fd89e991ba41ccc22950c5 nasi_ptaci384.jpg nasi_ptaci586.jpg nasi_ptaci677.jpg nasi_ptaci880.jpg nasi_ptaci2175 nasi_ptaci2283 nasi_ptaci2361 dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 dsc00083-434e9d7593da73a4cafe7987cd52ba9b8f017979 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most48 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci414 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek220 ptacek391 ptacek655 drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 sojka-obecna-2-5087a54cfeb6f38183f920d529d2e42296622067 nasi_ptaci240.jpg nasi_ptaci389.jpg nasi_ptaci519.jpg nasi_ptaci695.jpg nasi_ptaci855.jpg nasi_ptaci2191 nasi_ptaci2426 ptacek-0bfe27b067d02832382985d7eed219fa9a64f1d3 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most61 P1000716 P1010218 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most151 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info kalous3 9322018_birds 29bird www.nasiptaci.info