atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek154 ptacek493 nasi_ptaci41.jpeg nasi_ptaci73.jpeg nasi_ptaci411.jpg nasi_ptaci742.jpg nasi_ptaci783.jpg snowy-owl-981618_1280 nasi_ptaci5-f18a52255047522253973631ee5cccca63039edf nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most88 121a most80 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Zrzohlávka rudozobá

zrzo

Velikost

Délka: 53-57 cm.
Rozpětí: 85-90 cm.
Hmotnost: 700-1550 g.
Vejce (prům. hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 56×42 mm.
Hmotnost: 49 g.

Popis

Samci ve svatebním šatu mají hnědou hlavu se zlatožlutým čelem a temenem, černou hruď a bílé boky. Samice jsou šedohnědé s tmavou horní polovinou hlavy. Samci v prostém šatu se podobají samicím, odlišují se karmínově červeným zobákem (stejný i v šatu svatebním), samice ho mají hnědočervený, u špičky světlejší. V letu je u obou pohlaví nápadný světlý pás lemující celou zadní polovinu křídla.

Ekologie

Ke hnízdění vybírá hlavně větší rybníky a jezera, hnízdo bývá na zemi poblíž vody, většinou dobře kryté trávou nebo keři. Od začátku dubna do června snáší 4-12 vajec, poměrně časté jsou ale snůšky větší-až 26 vajec, v těchto případech pocházejí od 2 nebo i 3 samic. Samice zrzohlávky snáší vejce i do hnízd jiných druhů kachen a naopak, někdy bývají vidět v rodinkách mláďata různých druhů. Na vejcích sedí pouze samice 26-28 dní, samec se zdržuje v okolí, po vylíhnutí mláďat však většinou rodinku opouští. Mláďata jsou vzletná asi v 8 týdnech věku, ale i potom ještě dlouhou dobu setrvávají se samicí. Kroužkováním byl zjištěn věk 7 let, v zajetí až 15.
Potravu tvoří převážně rostliny, nejčastěji řasy rodu Chara, ze živočichů měkkýši, vodní hmyz a jeho larvy, drobní korýši, pulci, malé žáby i rybky.

Rozšíření

Hnízdní areál v jižní a střední Evropě a ve střední Asii je hlavně na západě velmi mozaikovitý. Rozšíření druhu se silně mění, po ústupu se od začátku 20. století druh opět začal v Evropě rozšiřovat k severu, v současnosti se evropská populace odhaduje na 59 tisíc párů. Ptáci z jihu areálu jsou většinou stálí, od střední Evropy stěhovaví, zimují ve Středomoří, východnější populace v Přední Asii a Přední i Zadní Indii.
Na našem území nehojně hnízdí a protahuje, vyjímečně zimuje. Začátkem 20. století byly jediným hnízdištěm Lednické rybníky, odkud se od začátku 50. let začal tento druh šířit na celou jižní Moravu. V Čechách vyhnízdily první páry v r. 1952 na Českobudějovicku, další hnízdní oblastí se od r. 1971 stalo Třeboňsko. Zrzohlávka se dále šíří i v současnosti, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-250 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek75 ptacek563 ptacek592 nasi_ptaci51.jpg nasi_ptaci283.jpg nasi_ptaci504.jpg nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci784.jpg nasi_ptaci2252 nasi_ptaci2496 autumn-1007318_1920 coal-953316_1280 nasiptaci.info 321a most26 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most85 most3 most7 most22 P1000697 P1010210 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most74 most94 most108 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info