atlas našich ptáků
Fotogalerie
18-6-2011-13-e88a6fccd4843e714d6a91b499dc8f332350b9a9 nasi_ptaci577.jpg nasi_ptaci650.jpg nasi_ptaci741.jpg nasi_ptaci2163 nasi_ptaci2310 nasi_ptaci2432 nasi_ptaci2497 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most52 19bird P1010220 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci409
Atlas ptáků

Zvonohlík zahradní

zvohlikzahr

Velikost

11-12 cm, váha 12 g

Popis

Je to drobný ptáček s nápadně krátkým, kuželovitým zobákem, který dává hlavě větší a kulatější vzhled. Typickým znakem je energický vlnovkovitý let. Po stranách hlavy sahá dlouhý světlý nadoční proužek na světlý krk a lemuje tmavší tváře se světlou skvrnou uprostřed. Temeno, pláštík, hřbet, břicho a boky jsou vždy hustě podélně čárkované. Křídla s úzkou křídelní páskou a vykrojený ocas jsou černohnědé. Kostřec je světlý, u samce jasně žlutý, u samice matněji zelenožlutý. Samec má čelo, kresbu na tvářích, strany krku a hruď jasně citronově žluté, u samice jsou tyto části těla světleji žlutobílé a skvrnitost na spodině těla začíná už od hrdla. Šatu mláďat žluť chybí, je hnědavý, silně podélně skvrnitý.

Ekologie

V dubnu začnou zvonohlíci obsazovat svá stanoviště v remízkách, alejích, stromových porostech u řek a rybníků i na okrajích lesů. Rádi vyhledávají zahrady, sady, parky a hřbitovy. Hnízdí od května do července 2x do roka. Úhledné hnízdo staví samička na stromě či keři. Splétá je z drobných kořínků, stébel, lýka a lišejníku (chybí mech). Okraj hnízda je obložen blátem. Hnízdní kotlinku vystýlá rostlinnou vlnou, srstí a peřím. Na 3-5 drobných, namodralých vajíčkách s narezavělými skvrnkami a vlasovými čárkami sedí hlavně samice za občasné pomoci samce. Mladé krmí oba rodiče, jejich trus však na rozdíl od jiných pěvců nepolykají ani neodnášejí a ten se hromadí na okraji hnízda, což je dobrým poznávacím znakem hnízd zvonohlíků. Potrava kterou sbírají hlavně ze země se skládá ze semen plevelů a kulturních rostlin, jejich zelených částí a hmyzu.

Rozšíření

Původní vlastí zvonohlíka je Středomoří. Odtud se na přelomu 19-20 století začal rychle šířit na sever, v současné době se už dostal do Skandinávie a na východě do Turecka, západního Ruska a Běloruska. Je tažný, nebojácný. Severoevropské populace táhnou do střední Evropy, v posledních letech stále více ptáků zůstává na hnízdištích i v zimě.

Rozšíření v ČR.

Druh rozšířený celoplošně především v nízkých a středních polohách, pravidelně ale vystupuje i do hor – max 1250 m.n.m. v Krkonoších. V posledních desetiletích se početnost výrazně nemění, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.
V Evropě se ve druhé polovině minulého století areál druhu i početnost zvyšovala, v současnosti je druh považován za zabezpečený se stabilní početností, na celém území hnízdí více než 8,3 milionu párů.

1 komentář u Zvonohlík zahradní

  • Ve zde uvedeném atlasu jsem nenašel ptáčka, který navštěvuje naše krmítko na sídlišti jako čtvrtý druh. Je celý šedý včetně hlavičky, nahoře tmavěji šedý, bříško světleji šedé. Hlava nemá žádnou kresbu. S jistotou to není žádný rehek (lidově kominíček). Zobák má krátký kuželovitý. Semínka slunečnic je schopen na místě vylouskávat, zanechává pouze slupky. Na krmítko jinak létají sýkorky koňadry, brhlík lesní a zvonek zelený. Ten jediný je nesnášenlivý – sýkorky vyhání.
    Prosím o radu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek3 nasi_ptaci385.jpg nasi_ptaci423.jpg nasi_ptaci2459 sparrow-804879_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 21birds_b 88bird 20160414_121920-13238364b284e5e1c047d0fb8c786bfdc014b84e 231a P1010241 most21 most186 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci317 kalous20 5bird



Nové foto
922018_birds 74bird 68bird 4522018_birds 95bird 9622018_birds 4022018_birds 2522018_birds 3522018_birds 7522018_birds 50bird 7122018_birds DSCN2056 DSCN2064 1122018_birds 9322018_birds 8bird 29bird 54bird 70bird 79bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info