Moták Lužní

Velikost

Délka: 38-50 cm.

Rozpětí křídel: 100-120 cm.

Hmotnost: samec 250-280 g., samice 300-450 g.
 
Vejce (data z býv. Československa)

Výška x šířka: 39-46×32-39 mm.

Hmotnost: 23-26 g.
 

Popis

Samec je svrchu tmavěji šedý než m. pilich (Circus cyaneus) a m. stepní (Circus macrourus). V křídle má od druhého roku podélnou tmavou pásku, černé má celé ruční letky. Samice je shora tmavohnědá, světlý kostřec je méně výrazný než u m. pilicha, spodek těla je bělavý, s podélným skvrněním.
 

Ekologie

Obvykle hnízdí v otevřené krajině s vlhčími lokalitami. Ze zimovišť se vrací v dubnu. Hnízdo staví výlučně na zemi. Snůšku tvoří až 6 vajec, na kterých sedí pouze samice 27-30 dní. Zhruba do měsíce věku jsou mláďata vzletná. Už v srpnu odlétají do zimovišť.

Potrava – nejčastěji drobní savci, méně často ptáci, plazi, obojživelníci a větší druhy hmyzu.
 

Rozšíření

Evropa mimo Skandinávie, dále přes Rusko až po Jenisej. Středoevropská populace čítá cca 1100 párů, v celé Evropě je pak asi 36000 párů. V ČR nepravidelně hnízdí 20-40 párů, mimo hory roztroušeně po celém území. Naše populace jsou tažné, zimují až v tropické a jižní Africe. Zimní výskyt u nás je velice vzácný.
 

Význam

Hlavně v důsledku vysoušení ploch vhodných k hnízdění ubývající druh. Hnízda v polních plodinách jsou ohrožována mechanizací.
 

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí uBio

Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System