Rubriky
Uncategorized @cs

Bekasina otavní

Velikost

Délka: 24-28 cm.
Rozpětí: 39-45 cm.
Hmotnost: 80-135 g.

Popis

Bekasina otavní je pták o velikosti kosa. Má černohnědá záda s 2 – 4 světlými podélnými proužky. Obě pohlaví a mláďata se neliší šatem.
Létá prudce, často náhle mění směr. Při vylétnutí provádí rychlé obraty sem a tam a ozývá se „keč“, což je důležitý rozdíl oproti podobným slukám. Typickým zvukovým projevem jsou mekavé zvuky vydávaneé samci chvěním ocasních pírek při střemhlavém letu ptáka. Tyto zvuky vydává zejména v ranních a podvečerních hodinách, kdy obletuje své teritorium, přičemž se v určitých fázích letu střemhlav spouští k zemi.
Hlas – rytmické většinou na zemi opakované „tik ke tik ke“.

Ekologie

Hnízdění – Žije na rašeliništích, slatiništích, vlhkých a podmáčených loukách a okrajích rybníků. Hnízdí na zemi v travinách. Hnízdí v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je na zemi v travinách.
Samice snáší asi 4 hruškovitá, olivově zelená a tmavě skvrnitá vejce na kterých sedí oba rodiče po dobu 19 – 21 dní. Mláďata po vylíhnutí se krmí sama, pouze jsou rodiči doprovázena.
Potrava – převládající složku potravy tvoří červi, dále pak hmyz a pavouci.
Žije kromě jižních oblastí v celé Evropě a v Asii až po Japonsko. Přílet na hnízdiště může začínat už v prvé polovině března; podzimní tah je od konce července.
Bekasina otavní patří mezi tažné ptáky a zimuje zejména ve Středozemní oblasti, především v Itálii a ve Francii.
V České republice je to silně ohrožený, zvláště chráněný druh.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie), Nearktická oblast (Severní Amerika).

Význam

V minulosti lovný druh, max. počty byly v českých zemích loveny kolem r.1935 – cca 1500 ročně. Od roku 1975 je lov zakázán.

Výskyt v ČR

Pravidelně hnízdí, hojnější je v Čechách než na Moravě. Stavy v posledních letech silně klesají, v letech 1985-89 byl počet hnízdících párů odhadnut na 1200-2400, v roce 2000 už jen 500-800.
Přes naše území také početně protahují, při podzimním tahu se dají zastihnout pohromadě až stovky jedinců. Každoročně u nás také několik desítek kusů zimuje.

2 reakce na „Bekasina otavní“

Bekasina otavní se řadí do čeledi : bahnákovytých,rackovitých,a rybáckých
čeledí ptáků.do bahnákovité,rackovité,a rybácké čeledi se řadí ještě : ústřičník velký,tenkozobec opačný,čejka chocholatá,kulík zlatý,kulík říční, kamenáček pestrý,břehouš černoocasý,břehouš rudý,koliha velká,vodouš rudonohý,pisík obecný,BEKASINA OTAVNÍ,jespák rezavý,jespák obecný,jespák bojový,racek chechtavý,racek bouřní,racek tříprstý,racek stříbřitý,racek žlutonohý,racek mořský,rybák obecný,rybák severní,alkoun úzkozobý,. bekasinu otavní poznáme podle : dlouhý zobák,krátké nohy,široká křídla,.latinský název : GALLINAGO gallinago.nachází se v mokrých loukách,a mokřadech v severozápadní části evropy,hnízdí také ve středomoří a místy i u nás .šikovný kačer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..