Čáp černý

Velikost

Délka: 90-105 cm.

Rozpětí: 173-205 cm.

Hmotnost: 2400-3200 g.

Popis

Černý se silným zelenopurpurovým leskem. Spodina těla od prsou po spodní krovky ocasní včetně podpaždí bílá. Zobák, nohy i holá kůže kolem očí červené. V prostém šatu je zobák i nohy hnědší. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Mláďata jsou hnědší, bez kovového lesku, ten je jen slabý na zádech a na křídelních krovkách.

Ekologie

Vyskytuje se především v rozsáhlejších lesích v okolí vod, v posledních letech i v kulturní krajině. Hnízdí jednotlivě, jsou ale známy i případy vyhnízdění v kolonii čápa bílého (Ciconia ciconia). Hnízdo staví zpravidla na stromech, v menším počtu případů i na skalách nebo i na zemi. Od začátku dubna do května snáší nejčastěji 2-4(1-6) vejce ve dvoudenních intervalech. Inkubační doba je 32 dní, vzhledem k tomu, že sedí od snesení 1. nebo 2. vejce je celková doba zezení 35-46 dní. Při sezení se střídají oba rodiče, mláďata se líhnou v rozmezí několika dnů. Letuschopná jsou ve věku 55-60 dní, na hnízdě se ale zdržují déle – až 73 dní. Pohlavně dospívají ve třech letech, nejvyšší věk je 18 let.

Potrava je téměř výlučně živočišná – ryby, obojživelníci, plazi, větší hmyz i malí savci.

Rozšíření

Mírnější oblasti Eurasie od Beneluxu a Francie po Dálný východ. Dále se vyskytuje na části Pyrenejského poloostrova a počátkem 20. století vznikla patrně ze zimujících ptáků izolovaná hnízdní populace v jižní Africe. Současné stavy v Evropě jsou považovány za stabilní, cca 7800 párů. Tažný druh zimující v Africe na jih od Sahary a v jižní Asii.

Z ČR je z 19. století jen několik neurčitých zpráv o hnízdění. První pravidelnou hnízdní oblastí se od 30. let minulého století stalo okolí Moravy a Dyje pod Lanžhotem, odkud se postupně šířil dál. V Čechách bylo hnízdění poprvé prokázáno v r. 1952 u Trutnova. V letech 1973-77 u nás hnízdilo 100-150 párů, v letech 1985-89 200-300 párů a v současnosti hnízdí v lesnatých oblastech na téměř celém území 300-400 párů. Hnízdí od lužních lesů v nížinách až téměř po horní hranici lesa – nejvýše na Šumavě v 1050 m.n.m.

Význam

V Červeném seznamu ČR je i přes pokračující zvyšování počtů řazen do kategorie VU – zranitelný druh.

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí uBio

Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System