Rubriky
Uncategorized @cs

Čejka chocholatá

Velikost

Délka:28-32 cm.
Rozpětí:67-72 cm.
Hmotnost:170-300 g.

Popis

Vrch těla černý, se zelenavým leskem. Spodina bílá až po okrové spodní ocasní krovky, na krku černá náprsenka. Má nápadně široká křídla, u dospělých samců bělavý lem na konci ručních letek. Nepříliš dlouhý černý zobák, v zátylku nápadná chocholka, u samců delší.

Ekologie

Hnízdí v okolí rybníků, ale i na vlhčích polích a lukách. Žije v monogamii, ale podle populací 20-50% samců v polygamii se 2-3 samicemi. Hnízda staví na zemi, většinou na ne příliš zarostlých sušších místech. Může být i víc hnízd dost blízko sebe, kolonie ale netvoří. Od dubna snáší téměř vždy 4 vejce na kterých sedí oba rodiče cca 24 dní. Mláďata do 2 dnů hnízdo opouštějí, vzletnosti dosahují asi ve věku 33 dní. Nejvyšší věk zjištěný kroužkováním je více než 16 let.
Hlavní součástí potravy jsou bezobratlí živočichové, v malé míře i drobní obratlovci (rybky, žabky).

Rozšíření

Evropa a dále široký pás středem celé Asie. Převážně tažný druh, některé populace na jihu a západě Evropy jsou stálé. Tažné populace zimují ve Středomoří po sever Afriky.
V ČR pravidelně hnízdí na celém území do zhruba 750 m.n.m., místy (Šumava) i výše. Počty hnízdících párů se u nás silně snižují, v letech 1985-89 byly odhadnuty na 20-40 tisíc párů. Opožděná hejnka u nás můžeme pozorovat vzácně až do poloviny prosince, ze zimovišť se začínají vracet od února. Ojediněle se lze s čejkou setkat i v průběhu celé zimy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..