Rubriky
Uncategorized @cs

Čírka obecná

Velikost

Délka: 34-38 cm.
Rozpětí: 53-59 cm.
Hmotnost: 200-350 g.

Popis

Naše nejmenší kachna, veliká asi jako holub. Samec ve svatebním šatě má kaštanově hnědou hlavu s kovově zeleným pásem po stranách, trup šedý. Samice je hnědá s nenápadným skvrněním, samec v prostém šatě a mladí ptáci jsou podobní. Důležitým rozlišovacím znakem je zrcátko v křídle – je leskle zelené, vpředu bíle lemované.

Ekologie

Hnízdo si staví na skrytých místech v hustém rostlinném porostu, většinou blízko vody. Od dubna do června snáší 5-12 (15) vajec, sedí pouze samice 23 dní. Brzo po vylíhnutí jsou mláďata odváděna na vodu, od prvního dne se velice dobře potápějí a plavou. Vzletná jsou ve věku kolem jednoho měsíce, pohlavně dospívají v jednom roce.
Potrava je rostlinná i živočišná, přičemž v zimním období převažuje rostlinná a naopak. Z rostlin se živí hlavně různými semeny, méně často požírá zelené části. Hlavní složkou živočišné potravy je hmyz, hlavně larvy žijící ve vodě, v potravě byly zjištěny i malé žáby.

Rozšíření

Od Islandu přes britské ostrovy a Evropu (v jižní Evropě je areál ostrůvkovitý) a severní polovina Asie až po východní pobřeží. Severní populace jsou tažné, zimují na britských ostrovech, v západní a jižní Evropě a v severní Africe. V Evropě hnízdí více než 920 tisíc párů.
U nás hnízdí na většině území, převážně v nížinách až pahorkatinách, může ale zahnízdit i v horách výše než 1000 m.n.m. V současnosti se u nás jedná o silně ubývající druh, v letech 2001-03 byl počet odhadován na 60-100 párů. Mimo hnízdní období naším územím početně protahuje, malé množství ptáků u nás i zimuje.

Význam

Řadí se mezi lovnou zvěř, i když lovena je jen zřídka. V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – kriticky ohrožený druh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..