Cvrčilka říční

Velikost

Délka: 11,5-12,5 cm.

Hmotnost: 15-23 g.

Popis

Cvrčilka říční je pták velikosti vrabce domácího, zemitě hnědý se spodní stranou těla bělavou a nejasně proužkovanou hrudí. Má široký, stupňovitě zakulacený ocas. Obě pohlaví i mláďata mají stejné zabarvení. Hlas – zpěv je neustálé cvrčení „dzedzedzedzedze“, polohou a rytmem podobné začátku zpěvu stranada obecného. Pravidelně zpívá i v noci.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v hájích s hustým podrostem kopřiv, borůvčí, křoví atd., zejména podél řek a potoků, na bažinatých loukách s vrbovým křovím a někdy i na zarostlých pasekách. Hnízdí v květnu až červenci 1 – 2 krát ročně. Miskovité hnízdo ze stébel, listů a mechů je umístěno v hustém křoví nízko nad zemí.

Samice snáší 4 – 5 bílých, hustě červenohnědě kropenatých vajec. Doba sezení je 13 dní.

Potrava – hmyz.

Cvrčilka říční je tažný pták, ze zimovišť přilétá v květnu a odlétá koncem srpna.

Rozšíření

Od Finska, Nizozemska, Německa a Chorvatska po západ Ruska. Od poloviny minulého století se v Evropě šíří na sever a západ, v celé Evropě hnízdí přes 1,9 milionu párů. Tažný druh, zimuje v jihovýchodní Africe.

U nás se vyskytuje ve vhodném prostředí roztroušeně na celém území od nížin do zhruba 850 m.n.m. Populace se zdají být stabilní, v letech 2001-03 čítaly 10-20 tisíc párů.

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí uBio

Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System