Cvrčilka zelena

Velikost

Délka: 12,5-13,5 cm.

Hmotnost: 12-16 g.

Popis

Cvrčilka zelená je pták mnohem menší než vrabec domácí. Svrchní část těla je olivově hnědá s mohutnými podélnými proužky. Spodní strana těla je žlutobílá beze skvrn. Obě pohlaví nejsou rozlišena, mláďata jsou na hrdle mírně proužkovaná.

Hlas – zpěv je dlouhé kovově zvonivé cvrčení „sirrrrr“ velmi podobné monotónnímu cvrkání kobylky a zní převážně v noci.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v mokrých lukách s vrbovým křovím, na okrajích bahnitých rybníků, někdy i na řepkových a jetelových polích a na pasekách. Hnízdí v květnu až červenci 1 – 2 krát ročně. Hnízdo je hluboká miska z listů trav skrytá v nejhustší rostlinné spleti.

Samice snáší 5 – 6 růžových, hustě červenohnědě kropenatých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 14 dnů, mláďata krmí též oba rodiče po dobu 10 – 13 dní. Potrava – hmyz.

Cvrčilka zelená je tažný pták, ze zimovišť přilétá koncem dubna a odlétá začátkem září.

Rozšíření

Široký pás od britských ostrovů a severního Španělska na východ až po Bajkal. V Evropě hnízdí více než 840 tisíc párů. Přísně tažný druh, zimuje v severní polovině Afriky a v Přední Asii až po Indii.

U nás patří ve vhodných prostředích (vlhké louky, okolí vodních ploch) k běžně hnízdícím druhům od nížin až do hor i více než 1300 m. n. m. V posledních desetiletích početnost mírně stoupá, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 18-36 tisíc párů.

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí uBio

Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System