Rubriky
Uncategorized @cs

Holub hřivnáč

Velikost

Délka: 38-43 cm.
Rozpětí: 68-77 cm.
Hmotnost: 350-680 g.

Popis

Holub hřivnáč je pták veliký jako holub domácí, hřbet má tmavě šedohnědý, kostřec modrošedý, krk je červenavě hnědý a na stranách krku má bílou skvrnu. Při letu je vidět bílá příčná křídelní páska. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata pouze nemají bílou skvrnu na krku. Létá rychle, při vzletu plácá křídly a také za toku létá vlnivým plácavým letem.
Hlas – vrkavé „hú rkú-ku-ku“.

Ekologie

Hnízdění – Hojně hnízdí v lesích všech typů, v západní Evropě též ve městech. Hnízdí v dubnu až srpnu 2 – 3 x ročně. Hnízdo je talířovitá stavba ze suchých větviček v korunách stromů.
Samice snáší 2 bílá vejce na kterých oba rodiče sedí po dobu 16 – 17 dní a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 4 týdnů.
Potrava – semena – zejména bukvice a žaludy, méně plži a bobule.
Holub hřivnáč je částečně tažný, v oblastech s mírným podnebím zůstává i přes zimu, přezimuje většinou v jižní a západní Evropě odkud se vrací na přelomu února a března a odlétá v srpnu až září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie).

Výskyt v ČR

Druh početně se vyskytující na celém území od nížin po horní hranici lesa. Stavy v celé Evropě silně vzrústají, od poloviny minulého století se i u nás u tohoto druhu projevuje synantropizace. Původně převážně lesní druh začal hnízdit v zahradách a na hřbitovech, později v městských parcích, nyní hnízdí i uprostřed zástavby velkých měst. V letech 2001-03 se počty u nás hnízdících párů odhadovaly na 150-300 tisíc párů (oproti letům 1985-89 nárůst cca o 25%), stavy v celé Evropě se odhadují na 9 milionů párů.
Ze zimovišť se k nám začínají vracet již od února, odlétají v listopadu, jednotliví ptáci se zdrží až do prosince, někteří u nás i zimují, zdá se že počty zimujících ptáků se stále zvyšují.

Význam

Lovný druh, v současnosti se ročně uloví kolem 20000 kusů, kolem roku 1970 počty ulovených kusů dosahovaly až 120000.

3 reakce na „Holub hřivnáč“

Dobry den ,muze být h.h.bily?V posledních letech se z vnitrobloku premistily do ulic,je jich v Brně čím dál vice,coz je asi dobre..

Kdo by neznal holuba hřivnáče? Náš nejhonější holub.Sídlí ve městech, v městských parcích, a v zahradách. Hlas: hú rkú ku ku. Potrava: – semena- zejména bukvice a žaludy méně plži a bobule. Holub hřivnáč je krásný a roztomilý holub. Je krásně zbarvený .ŠIKOVNÝ KAČER.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..