Rubriky
Uncategorized @cs

Jeřábek lesní

Velikost

Délka: 35-40 cm.
Hmotnost: 350-450 g.
Rozpětí: 48-54 cm.Vejce.
Výška x šířka: 38-42×29-30 mm.
Hmotnost: 19 g.

Popis

Jeřábek lesní je pták veliký asi jako koroptev polní, svrchní strana těla je červenohnědá a šedá s černými a bílými puntíky a černou páskou na konci ocasu. Samec má krátkou chocholku a černou skvrnu na hrdle, samice má hrdlo bílé. Mladí jedinci jsou podobní samici. Při vzletu vydávají křídla hlasitý bzučivý zvuk.
Hlas – vysoký pískavý tón, samec za toku volá „tsí-tsi-tseri-tsi tsi-tsui“.

Ekologie

Hnízdění – obývá rozsáhlé lesní komplexy s bohatým podrostem zejména na horách, U nás již prakticky vymizel z lesů ve vnitrozemí a dnes se vyskytuje hlavně na Šumavě, v Novohradských horách a v Blanském lese, v Krkonoších už jen minimálně. Hnízdí v dubnu až květnu jednou ročně. Hnízdo je umístěno na zemi ve vegetaci v mírně vystlaném důlku.
Samice snáší 8 – 10 žlutých vajec s hnědými skvrnami na kterých sedí sama po dobu asi 21 – 25 dnů, nekrmivá mláďata poté doprovázejí oba rodiče asi 3 měsíce.
Potrava – převážně pupeny a výhonky rostlin, taktéž hmyz a plži.
Jeřábek lesní je stálý pták.

Rozšíření

Od Francie po východ Asie a Japonsko.
V ČR se vzácně vyskytuje v horských lesích, nejsilnější populace žijí na Šumavě. V letech 2001-03 byly počty na území republiky odhadovány na 900-1800 párů.

Význam

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..