Rubriky
Uncategorized @cs

Jespak obecný

Velikost

Délka: 17-21 cm.
Rozpětí: 32-36 cm.
Hmotnost: 45-65 g.

Popis

Jespák obecný je pták veliký asi jako špaček obecný. Má mírně zahnutý zobák. Ve svatebním šatě má rezavě hnědá záda s červenohnědými skvrnami a černé břicho, v obyčejném šatě je celý šedohnědý s tmavšími zády. Nohy a zobák jsou černé. Samec a samice se navzájem neliší. Mladí jedinci mají bělavé proužky na rezavějším hřbetě.
Hlas – často se ozývá tichým „tryi“, v toku volá bzučivou řadu „trytrytry“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdní areál se nachází v severské tundře a poblíž mořského pobřeží Skandinávie, Baltského moře a Britských ostrovů. Za tahu táhne převážně podél mořského pobřeží a řídce je zastižen i ve vnitrozemí. Hnízdí v dubnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je malý důlek vystlaný travou na zemi skrytý ve vegetaci.
Samice snáší asi 4 nazelená vejce s drobnými hnědými skvrnami.
Potrava – drobní pobřežní a bahenní živočichové, též semena.
Jespák obecný je tažný pták, ze zimovišť se vrací počátkem května a odlétá v srpnu až září.

Výskyt v ČR

Pravidelně ve velkém počtu protahuje přes naše území. Daleko silněji se projevuje podzimní tah, průtah bývá nejsilnější v říjnu. Většinou jsou pozorováni jednotliví ptáci, nebo malé skupinky, vzácně až do 300 kusů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..