Rubriky
Uncategorized @cs

Jiřička obecná

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 13-28 g.

Popis

Jiříčka obecná je pták menší než vlaštovka obecná, na rozdíl od které má menší ocasní vidlici, bílý spodek těla včetně hrdla a bílý kostřec. Pohlaví se nazájem neliší, mláďata jsou ze svrchu nahnědlá, mají bílé špičky vnitřních pažních letek.
Hlas – tiché štěbetání, vábení „crr“ nebo „črr“.

Ekologie

Hnízdění – žije v osídlené kulturní krajině, hnízda staví hojně a pospolitě na budovách, řídčeji na skalách, mostech nedaleko lidských sídlišť. Hnízdí během května až srpna 2x ročně. Hnízdo má polokulovitý uzavřený tvar s malým otvorem, je slepeno z hliněných hrudek a uvnitř je vystláno stébly a peřím.
Samice snáší 4 – 5 čistě bílých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 13 – 13 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu 18 – 22 dnů.
Potrava – létající hmyz.
Jiřička obecná je tažný pták, ze zomovišť v Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Význam

Ve starších Červených seznamech nebyl druh uváděn, vzhledem k poklesu stavů v posledních desetiletích je nově zařazena do kategorie NT – téměř ohrožený druh.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Rozšíření v ČR

Vyskytuje se hojně na celém území republiky, početné kolonie tvoří i vysoko v horách na nejvýše položených horských boudách. Početní stavy se snižují, i když méně než u vlaštovky obecné (Hirundo rustica), v letech 2001-03 u nás hnízdilo 600 tisíc až 1,2 milionu párů.
Evropská populace byla celkem stabilní, v posledních zhruba 20 letech došlo k poklesu o více než 10% na necelých 10 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..