Rubriky
Uncategorized @cs

Krahujec obecný

Velikost

Délka:28-38 cm.
Hmotnost:110-340 g.
Rozpětí:60-75 cm.

Vejce(data z ČR a SR)
Výška x šířka:36-45×29-35 mm.
Hmotnost:20-24 g.

Popis

Krahujec obecný je pták veliký jako hrdlička zahradní, rozpětí křídel dosahuje 60 – 80 cm. Samec je asi o čtvrtinu menší než samice. V letu se poznává podle širokých křídel, jejich rychlé údery střídá s krátkým plachtěním (na rozdíl od poštolky obecné) se v letu nikdy netřepotá na místě. Dospělý samec se od samice liší nejen (menší) velikostí, ale i červenavou barvou hrudi a tváří. Staří ptáci jsou převážně šedí, mladí ptáci jsou převážně hnědí. Oční duhovka dospělých ptáků je oranžová, u mladých ptáků je červenohnědá.
Hlas – v okolí hnízda pronikavé „gigigigi“.

Ekologie

Hnízdění – běžně hnízdí v jehličnatých lesích sousedícícmi se sady a skupinami stromů, mnohdy však i v otevřené krajině. Krahujec žije skrytým způsobem života a mnohdy se o jeho přítomnosti v okolí ani neví. Hnízdí v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je vždy ze suchých větviček a je umístěno obvykle ve smrkové mlazině. Na rozdíl od příbuzných druhů krahujec nevyužívá starých hnízd a každý rok si hnízdo postaví znovu.
Samice snáší 4 – 6 oblých hustě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu asi 33 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 4 týdnů na hnízdě a určitou dobu ještě i po jeho opuštění.
Potrava – převážně drobné ptactvo, samec zdolá ptáky do velikosti kosa černého a samice si troufne i na zdivočelé holuby domácí.
Krahujec obecný je částečně tažný pták, u nás většinou odlétají pouze mláďata, staří jedinci zůstávají ve svém revíru po celý rok, pouze v zimě se častěji objevují v blízkosti lidských obydlí, kde útočí na hejnka vrabců a pěnkav.

Rozšíření

Obyvá většinu Evropy a Asie a sever Afriky (viz podřízené taxony). Vlivem silného pronásledování došlo v 19. století v Evropě k silnému poklesu stavů. Po druhé světové válce díky ochraně došlo k navýšení stavů, poté se ale hlavně v důsledku používání pesticidů mezi lety 1950-70 stavy opět citelně snížily. Od 80. let minulého století početnost opět stoupá, v roce 2004 žilo v Evropě více než 340 tisíc párů.
V ČR je rozšířen v lesích na většině území, obývá i polní remízy a zeleň kolem vodních toků, hnízdí až po horní hranici lesa, zastižen bývá i výše (včetně vrcholu Sněžky). Od prvního sčítání v letech 1973-77 se početnost mírně zvyšuje, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3500-4500 párů.

1 komentář u „Krahujec obecný“

Ano, v zimě loví sýkory, vrabce, kosáky….přikrmuji ptactvo přímo u domu v letošní kruté zimě, a krahujec si sem létá přímo ke krmítku vždy nějakého ulovit. Je to kruté, ale asi také chce jíst, a u krmítka v okolí jich jsou vždy hejna…. chudinky vždy začnou poplašně křičet, a schovávají se v jehličnanech. V létě zde krahujec není nikdy vidět, důsledně se drží mimo lidská obydlí. Bydlím na vesnici ve Středočeském kraji, kousek od lesa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..