Rubriky
Uncategorized @cs

Křivka obecná

Velikost

Délka: 15-17 cm.
Hmotnost: 30-58 g.

Popis

Křivka obecná je pták větší než vrabec domácí s velkou hlavou a překříženým zobákem. Samec je cihlově červený, samice olivově hnědá se žlutým kostřecem. Mláďata mají proužkovanou spodní stranu těla. Křivka často šplhá ve vrcholcích smrků a hledá šišky. Létá rychle a vlnovitě a zdržuje se často v hejnech.
Hlas – opakované hlasité „kipp“ a „gipp“, zpěv tvoří cvrlikavé flétnové a skřípavé zvuky promíchané s vábením.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v horských smrkových lesích, při invazích i v rovinách. Hnízdí po celý rok, převážně však v lednu až dubnu. Hnízdo je tlustostěnná miska s hlubokou kotlinou umístěná ve vrcholcích vysokých smrků.
Samice sedí na vejcích 12 – 14 dnů a mláďata krmí oba rodiče po dobu 14 dnů.
Potrava – semena smrků a jedlí.
Křivka obecná je čásečně tažný pták s občasným invazním výskytem.

Rozšíření

Rozšíření prakticky kopíruje rozšíření jehličnanů na Zemi. Žije na většině Severní a Jižní Ameriky, ve většině Evropy a severní poloviny Asie, zasahuje i na severozápad Afriky a izolované populace žijí v jižní Asii. Jedná se o stálý až přelétavý druh, se značně nepravidelnými přesuny (v závislosti na úrodě šišek), které můžou mít až invazní charakter. V posledních desetiletích jsou počty v Evropě stabilní, odhadovány jsou na 5,8 milionu párů.
U nás patří mezi poměrně běžné druhy, ale se značně nepravidelným hnízděním. Nejpočetnější je v horských smrkových lesích, v nížinách prakticky chybí. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 30-100 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..