Rubriky
Uncategorized @cs

Krkavec velký

Velikost

Délka: 54-67 cm.
Rozpětí: 115-130 cm.
Hmotnost: M 1100-1500 g., F 800-1315 g.

Popis

Krkavec velký je pták veliký asi jako káně lesní. Zbarven je celý černě, má tlustý zobák a načepýřené peří pod bradou. V letu je patrný kýlovitý ocas.
Hlas – jasné korrk klong

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí na stromech nebo skalách. Začátek hnízdění spadá do února až března, hnízdí jednou ročně. Hnízdo z větví je vystláno mechem, trávou, chlupy apod. Jeho průměr bývá často až 1 m.
Samice snáší 4 – 6 zelenomodrých, tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu asi 20 – 21 dní, mláďata poté krmí oba rodiče asi 40 dní.
Potrava je rozmanitá – od hmyzu a jiných bezobratlých až po drobné obratlovce a mršiny i různé odpadky.
Krkavec velký je částečně tažný pták (severské populace), u nás je většinou stálý.

Rozšíření

Palearktická a nearktická oblast – Afrika, Evropa, Asie, Severní Amerika. U nás v současné době jsme svědky rychlého pronikání krkavce velkého od východu na západ, v Čechách i ze severu na jih. Na Moravě zahnízdil zhruba po stoleté pauze znovu v roce 1968 u Hukvald. Do Čech pronikl krkavec velký v roce 1972 u Svitav. Od té doby v Čechách zahnízdil už mnohokrát nejen v horách, ale i v nížinách a pronikl až na západní hranici státu.

Zajímavosti

Zaujímá významné místo v mythologii severoamerických domorodých národů. Má pověst vychytralce a zlomyslného žertýře.

Význam

I přes zvyšující se početnost je v Červeném seznamu ČR zařazen v kategorii VU – zranitelný druh.

Rozšíření v ČR.

V minulosti na našem území běžně hnízdil, postupně vymizel ve druhé polovině 19. století. Zhruba po 100 letech bylo první zahnízdění zjištěno v Hukvaldské oboře v roce 1968. Od počátku 70. let se začal objevovat v českém severním pohraničí, současně se z východu a severovýchodu šířil i na Moravu. Tehdy se odhadovalo, že na našem území hnízdí 5-10 párů. Poté se početnost silně zvyšovala, v letech 1985-89 měla naše populace již 250-400 hnízdících párů. V současnosti již obývá mimo bezlesých nížin celou republiku, v letech 2001-03 byly počty odhadovány na 800-1200 párů a stále stoupají.
V posledních 30 letech minulého století došlo stejně jako u nás ke zvětšování areálu a zvyšování početnosti i v celé Evropě. Druh je považován za zabezpečený a nadále přibývající, na území Evropy hnízdí více než 450 tisíc párů.

1 komentář u „Krkavec velký“

Před cca 10-ti dny jsem viděla malé hejno asi šesti krkavců, jak poletují v lese kousek na sever od Bělé pod Bezdězem… máte v té oblasti zaznamenané nějaké hnízdiště?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..