Rubriky
Uncategorized @cs

Ledňáček říční

Velikost

Délka: 17-20 cm.
Hmotnost: 35-56 g.

Popis

Ledňáček říční je pták o něco menší než vrabec domácí. Má velkou hlavu s dýkovitým zobákem a krátký ocas. Svrchu je zářivě modrozelený, odspodu rezavě hnědý a podle tohoto typického zabarvení se nedá zaměnit s jiným naším ptákem. Obě pohlaví a mláďata se navzájem neliší.
Hlas – v letu nad vodou se ozývá energickým „týt-týt“.

Ekologie

Hnízdění – nehojně obývá čisté řeky, potoky a jezera s vodorovnými pobřežními stěnami umožňujícími vyhrábání hnízdní nory. Hnízdí v dubnu až červenci dvakrát ročně.
Samice snáší 6 – 7 kulovitých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 21 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu asi 25 dnů.
Potrava – převážně rybky, též vodní hmyz. Kořist loví ponořením do vody.
Ledňáček říční je nepravidelně tažný pták, jedinci se v zímě potulují.

Rozšíření

V celé Euroasii ve větším počtu ras.

Význam

V Červeném seznamu ČR je veden v kategorii VU – zranitelný druh.

Výskyt v ČR

Pravidelně, i když ne příliš hojně hnízdí od nížin do výšek kolem 600 m.n.m., výše jen vyjímečně. Početnost silně kolísá v návaznosti na průběh zim, při tuhých zimách bývají vysoké ztráty. V letech 2001-03 byl stav odhadnut na 500-900 hnízdících párů (celá Evropa necelých 160 tisíc).

1 komentář u „Ledňáček říční“

Ledňáčka pravidelně vídáme v Turnově u jezu v Dolánkách a na malém náhonu před vodní elektrárnou..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..