Rubriky
Uncategorized @cs

Lejsek černohlavý

Velikost

Délka: 12-13,5 cm.
Hmotnost: 11-16 g.

Popis

Lejsek černohlavý je pták menší než vrabec domácí. Sameček je ve svatebním šatu kontrastně černobílý, v prostém šatu svrchu šedohnědý s bílou hrudí. Samice je rovněž svrchu šedohnědá s bílou hrudí. Mláďata jsou na svrchu těla skvrnitá.
Hlas – vábení „bitbit“, „tek“, „cr“ aj. Zpěv zní jako žvatlavé „di vrice vrice diple diple“ atd.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí ve starých světlých lesích a parcích v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je miskovité, postavené ze stébel, kořínků, mechů a srsti v dutinách nebo hnízdních budkách.
Samice snáší 5 – 8 jednobarevně modrozelených vajec na kterých sedí samice po dobu 14 – 16 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 14 – 17 dní.
Potrava – létající hmyz, v pozdním létě i bobule.
Lejsek černohlavý je tažný pták, ze zimovišť v Africe se vrací na přelomu dubna a května a odlétá na přelomu srpna a září.

Rozšíření

Větší část Evropy, chybí na jihu a jihovýchodě, na západě a jihozápadě je výskyt ostrůvkovitý. V Asii areál sdosahuje po Altaj. V minulém století byly stavy v Evropě stabilní, v posledním desetiletí došlo ke zřetelnému poklesu na severu a západě areálu, ve východních částech zůstaly počty stabilní, nebo místy i rostly. V současnosti na území Evropy hnízdí přes 14 milionů párů. Tažný druh, zimuje v Africe jižně od Sahary.
V ČR je nejhojnější na severu území, směrem k jihu početnosti ubývá. Vyskytuje se spíše od středních poloh výše, max. 1280 m. n. m. v Jeseníkách. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 12-24 tisíc párů, početnost mírně vzrůstá.

Význam

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..