Rubriky
Uncategorized @cs

Lelek lesní

Velikost

Délka: 24-28 cm.
Rozpětí: 52-59 cm.
Hmotnost: 70-100 g.

Popis

Lelek lesní je pták veliký jako kos černý. Má velkou hlavu a oči, kraťoučký zobák. Zbarven je podobně jako stromová kůra, samec má bílé skvrny na křídlech a ocase. Křídla jsou poměrně dlouhá a lelek s nimi při letu hlasitě plácá. Lelek lesní je noční pták, který přes den sedí nehnutě přitisknutý podélně k větvi stromu.
Hlas – večer a v noci dlouhé vrčivé „errrerrrrerrr“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v suchých jehličnatých lesích, na vřesovištích a na okrajích lesů. Hnízdí v květnu až červenci dvakrát ročně. Nestaví hnízdo.
Samice snáší 2 podélná hnědě mramorovaná vejce na zem do důlku bez jakékoliv podložky. Na vejcích sedí oba rodiče po dobu 17 – 20 dnů.
Potrava – různý noční hmyz, především můry
Lelek lesní je tažný pták, ze zimovišť v Africe se vrací na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Význam

V novém Červeném seznamu je zařazen do kategorie EN – ohrožený druh.

Výskyt v ČR

Naše území obývá mozaikovitě do výšek cca 650 m. n. m., ale jen vzácně pravidelně a ve větším počtu. Počty neustále klesají, v letech 1985-89 byl počet hnízdících párů odhadnut na 600-1200 párů, v letech 2001-03 na 400-700 párů.
Přísně tažný druh, naše populace odlétají od poloviny září do zimovišť ležících převážně v Africe jižně od rovníku, vracejí se od poloviny dubna s maximem v květnu.
Početnost klesá od konce 50. let minulého století v celé Evropě, v současnosti zde hnízdí více než 470 tisíc párů.

3 reakce na „Lelek lesní“

Pozorován v lokalitě Kobylí hlava katastr H LUK okr. Uh. Hradiště . Pozorován od dubna 2016 do dnešních dnů 28.7.2016

nahrán hlas v lokalitě Paseka u Šternberka u arboreta

Díky nahrávce hlasu jsem identifikoval LELKA uprostřed městské části Praha – Velká Chuchle, ulice Nad Drahou. Již několik let hnízdí v opuštěné zahradě s borovicemi a základy kdysi rozbořeného domu.

12. 4. 2020

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..