Rubriky
Uncategorized @cs

Linduška luční

 

 

Velikost

Délka: 14-15,5 cm.
Hmotnost: 15-27 g.
 

Popis

Linduška luční je pták o něco menší než vrabec domácí, oproti podobné lindušce lesní je více šedozelená s nejasnými tmavými proužky na zádech a drobnějšími světlými proužky na hrudi. Samice, samec a mláďata se navzájem neliší. Létá houpavě, většinou však pobíhá po zami.
Hlas – vábení je ostré „ist ist“, zpěv je nápadná dlouhá sloka dijp dijp dijp djildjil djil dzi dzi dzi.
 

Ekologie

Hnízdění – hnízdí na mokrých loukách a pastvinách, na močálech i na horách. Na tahu se objevuje často ve velkých hejnech na polích a okrajích rybníků. Hnízdí v dubnu až červnu dvakrát ročně. Hnízdo je z trávy a mechů vystlané srtsí a je umístěno na zami v trsu trávy.
Samice snáší 4 – 6 světle zelených, hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 13 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 12 – 14 dnů.
Potrava – hmyz a semena.
Linduška luční je částečně tažný pták přezimující v jižní Evropě odkud se vrací v dubnu a odlétá v říjnu až listopadu.
 

Rozšíření

Střední a severní Evropa, severozápad Asie. Izolované populace jsou v italských Apeninách a v horách Gruzie a Arménie. V poslední době pronikla až na jihozápad Grónska. Tažný druh (mimo západoevropských populací, které jsou převážně stálé), zimuje ve Středomoří, v severní Africe a na Blízkém východě. Evropské populace jsou hodnoceny jako mírně ubývající, čítají více než 7 milionu párů.
V současnosti u nás hnízdí pravidelně a místy početně zhruba na polovině území, převážně ve vyšších polohách. Početnost se mírně zvyšuje, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 35-70 tisíc párů.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..