Rubriky
Uncategorized @cs

Luňák červený

Velikost

Vejce.
Výška x šířka: 51-62 x 40-49 mm
Hmotnost: 49-70 g.
Délka: 60-72 cm.
Rozpětí křídel: 140-165 cm.
Hmotnost: 1200-1600 g.

Popis

Velikosti káně, dlouhý, hluboce vykrojený ocas. Zbarven je rezavočerveně, starší kusy mají světlejší hlavu.

Ekologie

Obývá podobné prostředí jako l. hnědý (Milvus migrans), není ale tolik závislý na blízkosti vody.
Hnízdí jednotlivě, dříve i v malých koloniích. Hnízdo staví vysoko na stromech, od konce dubna snáší 2-4 vejce, sedí 28-32 dní. Po zhruba 50 dnech mláďata opouštějí hnízdo.
Naše populace jsou tažné, zimují převážně v okolí Středozemního moře. Stále častější jsou případy zimování u nás – do 10 kusů.
Potrava – vyhledává mršiny, aktivně loví ptáky (až do velikosti slepice), drobné savce i ryby.

Rozšíření

M. m. milvus – hlavní oblastí výskytu je Pyrenejský poloostrov a dál až do střední Evropy. Jinde v Evropě je areál nesouvislý.
V ČR řídce hnízdí, hojnější je v západní polovině Čech a na jižní Moravě. V ČR hnízdilo v letech 2001-03 70-100 párů.
Roku 1989 reintrodukován po více než 100 letech v Anglii a v Irsku.

Význam

Téměř ohrožený druh (NT).
V Červené knize ČR je v kategorii kriticky ohrožený druh (CR).

1 komentář u „Luňák červený“

Luňák .. pozorovala jsem ho s manželem v Dolánkách v Turnově a vídáme ho tam již druhým rokem… popravdě nejsem si jistá barvou … hnědá či červená…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..