Mlynařík dlouhoocasý

Velikost

Délka: 13-15 cm (z toho 7-9 cm ocas).

Hmotnost: 5-11 g.

Ekologie

Lesy všeho druhu, hlavně však řidší, listnaté a smíšené, s hustým křovinatým podrostem. Často jsou to i pásy stromů kolem vod, parky a zahrady, v nichž se objevuje hlavně v zimě.

Rozšíření

Většina Eurasie od Portugalska po Kamčatku, na jihu po střední Čínu a Írán. V Evropě chybí jen v nejsevernějších oblastech Skandinávie a Ruska. Evropské populace jsou považovány za stabilní a zabezpečené, čítají přes 5 milionů párů. Většinou se jedná o stálý druh, severní populace v některých letech podnikají masové irupce do jižnějších oblastí.

V ČR se vyskytuje na téměř celém území. Nejhojnější je v nižších polohách, do hor vystupuje jen ojediněle a v jednotlivých pohořích různě vysoko – Šumava-1200 m.n.m. , Jeseníky-1060 m., Orlické hory-860 m., Krkonoše-750 m. V posledních asi 20 letech u nás početnost klesá, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 45-90 tisíc párů.

Potrava

Výhradně živočišná. Hlavní složku tvoří hmyz a jeho vývojová stadia a pavouci. Z hmyzu jsou to ponejvíce motýli (molovití) a brouci (nosatcovití). Potravu hledá na na nejtenčích větvičkách, jejich rozsochách a v přilehlém vzdušném prostoru, aniž by vyhledával určité druhy dřevin. Zejména specifický je sběr potravy při zavěšení jen jednou nohou za větvičku.

Hnízdění

Hnízda staví na stromech, méně často v keřích. Postavena jsou z lýka a rostlinných vláken, často je používán mech a lišejníky. Jedná se o uzavřenou stavbu s úzkým vletovým otvorem nahoře z boku. Hnízdí pravděpodobně 2x ročně, od poloviny března do začátku června snáší 6-12 (vzácně i více) vajec. Doba sezení je 12-13 dní, většinu času sedí samice. Hnízdo mláďata opouštějí po 15 dnech a ještě několik dní jsou krmena v okolí. U tohoto druhu se na krmení mláďat běžně podílejí i další ptáci (nehnízdící nebo starší mláďata). Mláďata z jednoho hnízdění spolu zůstávají přes zimu, spojují se i s dalšími rodinkami. Pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce, nejvyšší věk je přes 7 let.

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí uBio

Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System