Rubriky
Uncategorized @cs

Pěnice slavíková

Popis

Je to nenápadně zbarvený, poměrně baculatý ptáček, bez výraznějších znaků. Shora je jednobarevně hnědošedá, letky i jednobarevná rýdovací pera má tmavší. Hrdlo je špinavě bílé, na prsou a bocích má okrový nádech. Zobák je dost silný, modravě šedobéžový s trochu tmavší špičkou. Kolem tmavého oka má rozpitý, světlý oční kroužek a ještě nevýraznější krátký nadoční proužek. Často má po stranách krku místa s čistěji šedým nádechem. Nohy jsou světle šedavé a dosti silné. Pohlaví a věkové skupiny jsou stejné, ale ptáci v 1. podzimu mají jasnější křídla se světlejšími špičkami ramenních letek.

Ekologie

Pěnice slavíková osidluje křovinaté okraje a paseky vlhčích lesů, především listnatých a smíšených, křoviny na březích řek, potoků a rybníků, méně často i křovinami zarostlé parky, hřbitovy a zahrady. Sameček ohlašuje svůj návrat ze zimoviště často až v polovině května, 14 dní po ostatních pěnicích jako poslední. Za dne se ozývá z listí aniž je vidět, před západem slunce zpívá i na vrcholové větvi. Hnízdí 1x od května do července. Miskovité, tenkostěnné a někdy dokonce průsvitné hnízdo, staví oba partneři v nízkém, hustém křoví, v ostružiníkovém či maliníkovém keři, někdy i v hromadě klestí, vždy ve stínu a dobře ukryté. Hnízdo je postaveno takřka výhradně ze suchých lodyh trav a kořínků s hnízdní výstelkou pouze z jemnějších suchých travin. Na snůšce 4-5 barevně značně proměnlivých vajíček sedí oba rodiče. Potrava se skládá z hmyzu a jeho vývojových stádií, pavouků, v létě a na podzim i z dužnatých plodů.

Rozšíření

Žije v celé Evropě, zasahuje i do střední Sibiře. Je tažná. Koncem srpna a v září odlétá zimovat do tropické a jižní Afriky.

Rozšíření v ČR

Vyskytuje se prakticky na celém území, výrazně početnější je v nižších a středních polohách, i když podél vodních toků vystupuje i vysoko do hor až po horní hranici lesa. Počty se zdají být stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-400 tisíc párů.
V Evropě je druh považován za zabezpečený, na většině území jsou počty stabilní, na celém území hnízdí přes 17 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..