Rubriky
Uncategorized @cs

Poštolka obecná

Velikost

Délka: 31-37 cm.
Rozpětí: 68-78 cm.
Hmotnost: 175-300 g.
Vejce.
Výška x šířka:39×31 mm(prům.)
Hmotnost:15-26 g.

Popis

Samec má modrošedou hlavu, vrch těla červenohnědý s tmavšími skvrnkami. Spodní strana je nažloutlá s tmavými kapkovitými skvrnami. Na ocase tmavá koncová páska.
Samice má vrch těla i hlavu rezavohnědou, s hustým skvrněním, spodek těla stejný jako u samců. Na ocase má několik tmavších pásů, poslední nejširší. Mladí ptáci se podobají samici.

Ekologie

Původně byla poštolka ptákem obývajícím otevřenou krajinu s poli a loukami. Oblastem se souvislými lesy se vyhýbá, v horách ale hnízdí nad horní hranicí lesa. Od 50. let minulého století se šíří do měst, kde v současnosti hustota hnízdních populací až několikanásobně převyšuje počty ve volné krajině.
Tok začíná už od února, ke konci března může docházet ke snášení vajec. Nejčastěji hnízdí na stromech, kde využívají starých hnízd – nejčastěji po krkavcovitých. Ke hnízdění používá i větší dutiny, přirozené i budky, méně často skalní stěny. Ve městech hnízdí v kostelních věžích,na půdách, balkonech a různých výklencích ve zdivu. Častěji než ve volné krajině hnízdí v koloniích (největší až cca 50 párů). Snáší většinou 4-7 vajec na kterých sedí 25-31 dní. Mláďata zhruba po měcíci hnízdo opouští, pohlavní dospělosti dosahují druhým rokem. Ve volné přírodě se můžou dožít až 16 let.
Potrava – hlavní částí jsou drobní hlodavci, méně větší hmyz, ptáci, plazi, ale i měkkýši. Ve velkých městech větší část potravy tvoří ptáci, některé poštolky se i specializují na vybírání holoubat z hnízd městských holubů.

Rozšíření

F.t.tinnunculus obývá mimo několika nejsevernějších oblastí celou Evropu. Na většině území je stálá nebo přelétavá, pouze populace ze severu a východu Evropy v zimě táhnou jižněji.
P.obecná je náš nejhojnější sokolovitý dravec, vyskytuje se na celém území republiky. Hnízdí u nás 9-13 tisíc párů. Vzhledem k tomu, že na zimu se k nám stahují ptáci ze severnějších oblastí, přezimuje u nás 15-30 tisíc jedinců.
Počty párů v Evropě se odhadují asi na 350000.

1 komentář u „Poštolka obecná“

Konečně jsem se dopídil, jak vlastně poštolky regulují stavy městských holubů – vybíráním mláďat z hnízd. Protože “naše” poštolkárna mezi ulicí Jánskou a Orlí nás udivuje tolerancí mezi holubí a poštolčí komunitou. Oba druhy si vysedávají klidně půl metru od sebe a jen jednou jsem viděl, jak poštolka sejmula dospělého holuba v letu. Jinak nosí zrovna teď do okenních prostor opuštěného domu naproti jednu myš za druhou, čert ví, kam až z centra Brna musí letět lovit, ale každý rok dalekohledem sledujeme, jak mláďata rostou, posilují křídla a opouštějí hnízda. Vloni si jedno mládě přišlo sednout na naše křeslo na balkoně a nemohli jsme se na ně vynadívat. Prý tahají z hnízdišť i rorýsy, kterých tu máme každý rok docela velkou skupinu. Přiletí každoročně takřka přesně na moje narozeniny, 28. dubna. No a s tím, že jsme letos konečně měli na krmítku i sýkorky a v jediném stromě, třešni v okolí hnízdí kos, máme v městské džungli docela hezký ptačinec. Jen vrány občas přijdou otravovat, máme strach, že vybírají hnízda. K tomu holubi rousňáci, pravidelně nám ozobávají ačokču na balkoně… no a s naší ptačí zahradou v Brně, Obřanech máme kolem sebe docela hezký ptačí ráj. Karel + Alice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..