Rubriky
Uncategorized @cs

Puštík obecný

Velikost

Délka: 37-43 cm.
Rozpětí: 81-96 cm.
Hmotnost: 280-720 g.

Popis

Středně velká, zavalitá sova s velkou hlavou s tmavýma očima a nedlouhým ocasem. Základní barva je šedá, šedohnědá až tmavě hnědá, naspodu světlejší, po celém těle podélné tmavé skvrny. Na křídlech má několik řad světlejších skvrn.

Ekologie

Obývá především starší listnaté lesy, najít ho ale můžeme i v dalších typech lesa, ve starých alejích, zahradách i v městských parcích. Většinou hnízdí v dutinách starých stromů, někdy i v budkách, na půdách, ve výklencích zdí, ve starých hnízdech dravců nebo i na zemi. Hnízdo si nestaví, na původní podklad snáší od února do května 1-6(8) vajec. Sedí pouze samice, většinou už od snesení prvního vejce a samec jí donáší potravu na hnízdo. Mláďata se líhnou postupně ve dvoudenních intervalech po 28-30 dnech inkubace. Prvních 10-14 dní po vylíhnutí zůstává samice u mláďat na hnízdě a potravu obstarává pouze samec. Na hnízdě zůstanou mláďata 27-35 dní, vzletná jsou ve věku kolem 50 dní. Pohlavně dospívají v 1 roce, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je 20 let.
Potrava je oproti ostatním druhům sov velice rozmanitá – od savců až do velikosti zajíce, přes ptáky a další obratlovce až po hmyz. I u puštíka jsou ale nejčastější kořistí malí hlodavci.

Rozšíření

Viz taxonomie. V celém areálu stálý druh, pouze mladí ptáci se rozletují obvykle do 30 km od hnízdišť, jen zřídka i více než 100 km. Populace v Evropě jsou ustálené, počty se odhadují na více než 480000 párů.
U nás na celém území většinou nejpočetnější druh sov, vyskytuje se od nížin až do hor více než 1000 m. n. m., ve vyšších polohách ale jeho početnosti ubývá. Dlouhodobé změny početnosti nebyly u tohoto druhu zaznamenány, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 10-18 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..