Rákosník tamaryškový
Reklamy
Ústřičník velký
Morčák prostřední
rákosník tamaryškový

Velikost

Délka: 12-13,5 cm.
Hmotnost: cca 10-12 g.

Popis

Vrch hlavy černý, na středu sytě rezavé lemy, výrazný bílý nadoční proužek, šedá uzdička, tvář šedá a narezavělá. Lopatky černohnědé, černě kropenaté, kostřec a svrchní krovky ocasní narezavěle hnědé. Rýdovací pera šedohnědá, vně narezle lemovaná, krajní o 9-12 mmkratší než střední. Bílá brada, prsa po stranách narezavělá, boky tmavě rezavé, břicho šedobílé. Svrchní křídelní krovky šedé, malé černošedé s narezavělými lemy, letky tmavošedé. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Ekologie

Obývá pobřežní bylinné porosty, kde si nezi stébly rostlin staví i hnízda. Pravidelně hnízdí 2x ročně, od začátku dubna snáší 3-5 vajec. Sedí oba rodiče 14 dní, vylíhlá mláďata hnízdo opouštějí po 12 dnech.
Potrava je výhradně živočišná, hmyz (hlavně dvoukřídlí) a drobní bezobratlí.

Možné záměny

Podobá se rákosníku proužkovanému (Acrocephalus schoenobaenus). Liší se tmavším, sytě hnědě a čeně proužkovaným temenem, výrazným bělavým nadočním proužkem a tmavějším zbarvením tváře s příuším. Dále má bílé hrdlo a vole, 1. letka je o 5-8 mm delší než svrchní křídelní krovky (u r. proužkovaného je vždy kratší než krovky).

Rozšíření

Viz taxonomie. Tažný druh zimující v jižních částech hnízdního areálu, v severní Africe, a od Přední Asie po severozápad Indie.
U nás se do nedávna jednalo o řídce zastižený druh, v posledních letech je pozorován každoročně, hlavními oblastmi výskytu jsou rybničnaté oblasti jižních a východních Čech a jižní Moravy. Hnízdění dosud nebylo prokázano, není však vyloučené.

Ústřičník velký
Morčák prostřední
Reklamy
Send this to a friend