Rubriky
Uncategorized @cs

Sedmihlásek hajní

Velikost

Délka: 12-13,5 cm.
Hmotnost: 11-17,3 g.

Popis

Menší a štíhlejší než vrabec. Shora je nažloutle olivový, letky a ocas jsou tmavší, spíše do hněda. Nadoční proužek a celá spodina těla je světle žlutá. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci jsou shoratmavší, spodinu těla mají méně vyrazně žlutou.

Ekologie

Obývá světlejší lesy s křovinami, hlavně listnaté. Hnízdo si staví ve vidlicích slabých větví na keřích i stromech do výšky 5 m nad zemí. Většina párů hnízdí 1x ročně, v květnu až červenci snáší 4-5 (2-6) vajec. Při sezení se střídají obě pohlaví, sedí 13 dní. Hnízdní péče trvá 13-14 dní, mláďata pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce, nejvyšší věk je přes 6 let. Přílet na hnízdiště probíhá od konce dubna, vrcholí začátkem května. Do zimovišť se vracejí od srpna do poloviny září.
Potravu tvoří hlavně hmyz a jeho larvy, v menší míře i pavouci a drobní měkkýši. V létě a na podzim tvoří část potravy i různé bobule a další plody.

Rozšíření

Od střední a severní Evropy po střední Sibiř. Ve Francii navazuje areál blízce příbuzného sedmihláska švitořivého (Hippolais polyglotta), jižní hranice rozšíření probíhá od severovýchodní Francie přes Švýcarsko, sever bývalé Jugoslávie a Bulharsko. Početnost v Evropě je celkem stabilní, mírný úbytek na západě areálu, kde je vytlačován sedmihláskem švitořivým, šířícím se na východ, je kompenzován zvyšováním početnosti na severu areálu. V celé Evropě hnízdí přes 3,5 milionu párů. Přísně tažný druh zimující v severovýchodní a střední Africe.
V ČR je rozšířen na většině území od nížin po zhruba 800 m na horách, vyjímečně i výše (max. 978 m. n. m. na Šumavě). V posledních asi 20 letech u nás stavy mírně klesají, v letech 2001-03 na našem území hnízdilo 45-90 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..