Včelojed lesní

Velikost

Vejce, údaje z ČR.

Výška x šířka: 49-54x39x44 mm.

Hmotnost: 37-45 g.
Délka: 52-59 cm.

Rozpětí: 113-135 cm.

Hmotnost: 580-950 g.

Popis

Vrchní strana je vždy hnědavá, spodní velmi variabilní – od bílé přes různě skvrnitou až po jednobarevně hnědou. V letu se podobá káni lesní (Buteo buteo), na rozdíl od ní má užší křídla s tmavě lemovaným zadním okrajem, menší hlavu vysunutou více dopředu a poněkud delší ocas s nápadnou mezerou mezi tmavými příčkami u kořene a širokou koncovou páskou.
Ze zimovišť se navrací od konce března do dubna a ihned obsazuje hnízdiště. Hnízdo si staví vždy na stromě v silnějších větvích. Od konce dubna do června snáší téměř vždy 2 vejce, druhé po 2-4denní pauze. Sedí oba rodiče (samice delší dobu) 28-38 dní. Mláďata se líhnou v odstupu 1-3 dní (sezení začíná hned po snesení prvního vejce), prvních 7-10 dní jsou nepřetržitě na hnízdě kryta jedním z rodičů. Ve věku 35-40 dní vylézají z hnízda na okolní větve, během několika dní jsou i schopna létat. Ještě asi 2 týdny se do hnízda vracejí. Pohlavně dospívají ve 2. roce života, nejvyšší věk je necelých 29 let.

Hlavní součástí potravy jsou vosy a jejich larvy, dále ostatní hmyz a v malé míře drobní obratlovci.

Rozšíření

Mimo nejsevernějších oblastí celá Evropa, areál pokračuje do střední Asie. Přísně tažný druh zimující v Africe na jih od Sahary. Evropské populace jsou od 70. let minulého století stabilní, v současnosti na kontinentu hnízdí více než 110 tisíc párů.

U nás je rozšířen nepravidelně po celém území, početnější je v nižších až středních nadmořských výškách, ojediněle ale vystupuje i vysoko do hor – i více než 1000 m.n.m. Početnost u nás pomalu stoupá, v letech 2001-03 v ČR hnízdilo 650-1000 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazen v kategorii EN – ohrožený druh.

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí uBio

Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System