Zvonek zelený

Velikost

14,5 – 15 cm, váha 30 g

Popis

Ve srovnání s jinými pěnkavovitými je těžší a zavalitější. Má silný kuželovitý, světlerůžový nebo slonovinový zobák. Sameček je celkově olivově zelený; zelená je nejjasnější na hlavě a kostřeci, spodina těla je světlejší. Křidélko, jeho spodní okraj a lemy ručních letek jsou svítivě žluté. Rovněž všechna ocasní pera až na dvě prostřední jsou u kořene krásně žlutá. Samička je spíše šedozelená, na pláštíku a hřbetu má hnědý nádech, na křidlech a ocase je méně žluté. Mladí ptáci jsou hnědaví, svrchu i zespodu podélně tmavě rozpitě čárkovaní.

Ekologie

Nejraději se usazuje v parkovité krajině s hojnými křovinami a skupinami stromů, na okrajích lesů, v parcích, zahradách a hřbitovech. Proniká i do center velkých měst. Hnízdí 2x ročně od dubna do června. Samička staví hnízdo nevysoko ve větvích keřů a stromů. Zjara, kdy jsou listnaté dřeviny ještě holé, staví hnízdo v jehličnatých mlazinách. Hnízdo je poměrně velké, spletené z drobných větviček, kořínků, stébel trav a mechu, který stěnami zpravidla prosvítá. Vystláno je jemnými kořínky, chlupy, žíněmi a peřím. Snůška obsahuje 4-6 namodralých vajíček s řídkými většími šedofialovými a malými červenohnědým skvrnami. Sedí jen samička, sameček ji po celou dobu sezení krmí. Mladé krmí převážně rostlinnou potravou, změkčenou ve voleti, jen tu a tam uloví housenku či brouka. Potrava dospělých se skládá ze semen, bobulí a poupat. Ze šípků vyzobávají jen zrníčka.

Rozšíření

Žije v Evropě, na jihu zasahuje po Sinajský poloostrov a do severozápadní Afriky. Izolovaná populace obývá vysočiny Turkestánu. Byl úspěšně vysazen na Azory, do Austrálie, na Nový Zéland a lokálně na jihovýchod Jižní Ameriky. Je většinou stálý až přelétavý.

Rozšíření v ČR

Běžný druh na téměř celém území, nejhojnější je v kulturní krajině, na horách běžně vystupuje do výšek kolem 800 m. n. m, max Úpské rašeliniště v Krkonoších-1430 m. n. m. V posledních 20 letech je zaznamenáván výraznější pokles stavů, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.

V Evropě v posledních desetiletích stavy ve většině zemí stoupaly, v současnosti se evropské populace odhadují na více než 14 milionů párů.

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí Google

Vyhledat na internetu pomocí uBio

Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System